Nyheter

En av fem byter mc-hjälm för sällan

Nyheter I Svedeas senaste kundundersökning Mc-kollen framgår att 22 procent väntar fem år eller längre innan de byter hjälm. En för gammal mc-hjälm kan ge sämre skydd vid en olycka.

Svedea genomförde den årliga Mc-kollen under januari 2024 och knappt 5 500 mc-kunder svarade. En av de återkommande frågorna lyder: ”Hur ofta byter du hjälm?”

– I årets undersökning svarade 22 procent att de byter hjälm mer sällan än vart femte år och 8 % svarade att de byter bara om den blir skadad. Den brittiska statliga organisationen SHARP rekommenderar att man ska byta hjälm senast fem år efter att den tagits i bruk och ännu oftare om man kör regelbundet, säger Stefan Karlsson, affärsansvarig för mc på Svedea.

Varför ska man byta hjälm regelbundet?

Att byta hjälm regelbundet är viktigt för den egna säkerheten, eftersom det finns flera faktorer som påverkar den skyddande förmågan:

  • Slitage: Foder och stoppning kan brytas ner, vilket påverkar passform och komfort.
  • Väder: Solens UV-strålar, regn och temperaturväxlingar kan försämra hjälmens material över tid.
  • Olyckor och stötar: Även mindre stötar kan skada hjälmen. Efter en olycka bör hjälmen alltid bytas ut, även om den ser hel ut.
  • Förvaring och hantering: Felaktig förvaring och hantering kan orsaka skador på hjälmen. Till exempel, att lägga hjälmen på en hård yta kan orsaka mikroskador.
  • Materialåldring: Tillverkningsmaterial som plast, glasfiber och skum åldras, även om hjälmen inte används regelbundet.

– Det är viktigt att lägga ner lite extra jobb när man ska köpa ny hjälm. Kolla gärna SHARP:s hjälmtester och prata med personalen i butiken, de har stora kunskaper om vad man bör tänka på. Att hjälmen ska sitta riktigt fast till exempel, stoppningen kommer att ge med sig med tiden. Sen är god skötsel avgörande för hjälmens livslängd, säger Stefan Karlsson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *