Nyheter

Förintelsens sista vittnen

Nyheter Förintelsens sista vittnen presenteras i ny utställning på Historiska museet i Stockholm.

Piotr Zettinger, en av de överlevande som medverkar i utställningen Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen på Historiska museet. Foto: Karl Gabor.

Utställningen ”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” berättar om dem som var där. De med personliga minnen och erfarenheter från Förintelsen. De som överlevde. Genom porträtt och vittnesmål uppmärksammas de som så småningom hamnade i Sverige. I utställningen finns en interaktiv installation där besökare kan samtala med två överlevande om deras erfarenheter från Förintelsen och för första gången visas föremål från Auschwitz-Birkenau i en utställning i Sverige som pågår 25 januari – 1 september 2019.

Besökare kan samtala med två överlevande genom förinspelade intervjuer i den interaktiva installationen ”Dimensions in Testimony”. Utställningen ger också tillgång till USC Shoah Foundations videoarkiv med 55 000 vittnesmål från Förintelsen och andra folkmord. Dessutom visas autentiska föremål från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, videointervjuer med överlevande som bor i Sverige samt porträtt tagna av fotograf Karl Gabor. Allt detta visas för första gången på ett museum i Sverige, vilket gör utställningen unik.

Utställningen skildrar också livet efter befrielsen genom berättelser och arkeologiska fynd från ett flyktingläger på Lovö utanför Stockholm som var i bruk under slutet av andra världskriget. I en film berättar Livia Fränkel och Adéle Schreiber som har bott i Lovölägret om minnen från tiden där och mötet med det svenska samhället.

”Speaking Memories – Förintelsens sista vittnen” är producerad av Historiska museet och Judisk kultur i Sverige i samarbete med USC Shoah Foundation – the Institute for Visual History and Education och the Auschwitz-Birkenau State Museum. Övriga samarbetsparter i projektet är Paideia – the European Institute for Jewish studies in Sweden, Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige, Forum för levande historia och Synagogan Adat Jeschurun.

Utställningen är en del av projektet ”Speaking Memories” som skapades 2015 på initiativ av Judisk kultur i Sverige. I samband med utställningen släpps en bok och under våren 2019 pågår en programserie kopplad till utställningens teman.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *