Nyheter

Julklappar på nätet har tillväxt på 56 procent

Nyheter Julklappshandeln på nätet har ökat kraftigt. 25 procent av de som handlat julklappar har gjort alla sina inköp på nätet.

Pressbild. Foto: Magnus Glans

Mer än hälften köper åtminstone 80 procent av klapparna online. Totalt har svenskarna fram till den 16 december handlat för 19 miljarder kronor. Det visar Postnords årliga julundersökning.

Undersökningen genomfördes under den 14–16 december av Kantar Sifo på uppdrag av Postnord. Den totala julklappshandeln har i år ökat med nio procent jämfört med föregående år, trots pandemin. Framför allt har e-handelns andel av den totala julklappshandeln ökat kraftigt och ligger nu på omkring 57 procent, från föregående års 40 procent.

– Under hela året har e-handelns tillväxt varit enorm, men att julklappsköpen på nätet ökar med nästan 60 procent, det överträffar min förväntansbild. Restriktionerna har stramats åt och eftersom julhandeln förknippas med trängsel så har många konsumenter helt enkelt bestämt sig för att köpa alla julklappar online, säger Carl-Fredrik Teder, analytiker för detaljhandel på Postnord.

Den ökande e-handeln har medfört högt tryck hos ombuden, men den vanligaste väntetiden för att hämta sitt paket är cirkla 2–3 minuter. 75 procent fick stå i kö i mindre än fem minuter. 89 procent är ganska eller mycket nöjda med sina leveranser och utlämningen av sina e-handlade paket.

– En ökad e-handel medför såklart en hög volym av paket i såväl våra som andra distributörers flöden.
Veckan efter den svarta veckan (black week) lämnade man ut 3,1 miljoner paket hos ombud.
– Men det verkar som att många upplevt att det gått smidigt att få sina försändelser, säger Carl-Fredrik Teder.

Precis som förra året så är det kläder och skor som är den mest populära julklappskategorin, på nätet såväl som totalt sett. Böcker och media kommer på andra plats, följt av barnprodukter och leksaker.

• Fakta från undersökningen
Svenska folket har fram till den 16 december (onsdag) handlat julklappar för 19,4 miljarder kronor. Fjolårets siffra som mättes fram till 18 december låg på 17,7 miljarder kronor.
Fram till och med den 16 december i år har svenskarna e-handlat julklappar för 11 miljarder kronor, vilket är en mycket kraftig ökning från föregående år (+ 56 procent).
25 procent har gjort alla julklappsinköp på nätet och mer än varannan svensk har gjort åtminstone 80 procent av sina inköp online.
E-handelns andel av den totala julklappshandeln har ökat och ligger på 57 procent, jämfört med 40 procent föregående år.
Befolkningen har ökat och andelen av svenskarna som handlar julklappar är oförändrad
Genomsnittsbelopp att handla julklappar för per person har ökat och ligger på 3 101 kronor (2 820 kr 2019).

• De julklappar som flest svenskar har handlat på internet och i fysisk butik är:

1. Kläder och skor
2. Böcker och media
3. Leksaker och barnprodukter
4. Hemelektronik
5. Skönhet och hälsa

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *