Nyheter

Kommunerna vill ha kvar vindkraftsvetot

Nyheter I tidningen för kommuner och landsting har en debattartikel om det kommunala vetot gjorts och det visar sig att merparten av landets kommuner vill ha kvar vetot om landets vindkraft.

Det är ordförande för föreningen ”Svenskt landskapsskydd” som debatterar kommunala vetot. 19 av 22 kommuner är negativa till att avskaffa det kommunala vetot när det gäller vindkraftsetableringen.

Det är energimyndigheten och Naturvårdsverket som föreslagit att det så kallade vindkraftsvetot ska avskaffas. Vindkraftsbranschens intresseorganisation stöder förslaget.

Regeringen har nu lagt ut frågan på remiss och det visar sig att merparten av kommunerna vill ha kvar vindkraftsvetot.

Av de 22 kommunerna som har svarat på enkäten är 19 negativa till förslaget, där även SKL (Sveriges kommun och landsting). Tre av fem regionförbund är negativa och hälften av Länsstyrelserna är positiva medan hälften tillstyrker något av de alternativen med tidig kommunal tillstyrkan.

Påståendet att remissvaren ger tydligt stöd för att upphäva vetot var alltså grovt felaktigt, går det att läsa i debattartikeln.

Taggar

1 reaktion på Kommunerna vill ha kvar vindkraftsvetot

Det är väl ganska uppenbart att Vindkraftsbranschens intresseorganisation inte bara stöder förslaget att ta ifrån kommunerna deras bestämmanderätt över hur bolagen får fara fram med miljön – de har säkert legat på som bara den för att få köra över kommunerna. Bland annat därför är det viktigt att Vaggeryds kommun satt ned foten och inte låter sig köras över av två bolag från Bayern som hos oss och på bekostnad av vår miljö vill bygga det som enligt miljöskyddslagen är förbjudet i deras eget hemland – och sedan med all sannolikhet dra iväg med både den producerade elektriciteten och pengarna utomlands. I fallet BayWa finns det en bolagskonstruktion i flera skal som säkrar bolagets pengar – har Vaggeryds kommun tittat på det och vad det kan innebära för kommunens relation till bolaget?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *