Nyheter

Kriminalvården går upp i stabsläge

Nyheter Kriminalvården har inrättat en nationell stab som ska arbeta med platsutnyttjande och akut platstillskapande på kort sikt. Stabsläget gäller från och med i dag till 31 maj...

Kriminalvården har under flera år haft platsbrist, som förvärrats under det senaste året. För närvarande blir bland annat ett betydande antal häktade kvar i polisarrester. Myndighetens prognoser visar att platsbristen kommer att förvärras, vilket innebär att Kriminalvårdens förmåga att ta emot häktade och dömda i närtid kommer att utmanas ytterligare.

– En stab hjälper oss att ytterligare sätta fokus på att hantera det mycket svåra platsläget som vi befinner oss i. Det vanliga linjearbetet med att skapa platser fortsätter som tidigare med oförminskad styrka, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård.

Kriminalvården planerar för en historiskt kraftfull expansion, med mer än en dubblering av antalet häktesplatser och en fyrdubbling av antalet anstaltsplatser fram till 2033. Vissa platser, som myndigheten planerar att öppna under 2024 och 2025, kan bli kraftigt försenade, visar dialoger som Kriminalvården fört med berörda fastighetsägare. Det gör att läget har skärpts.

– Vi behöver ha en tät dialog med våra fastighetsägare för att se vad vi gemensamt kan göra för att få till så effektiva och behovsanpassade processer som möjligt. Vi måste klara vårt uppdrag att ta emot häktade och dömda och för det behövs det fler platser, säger Susanne Wedin.

Källa: Kriminalvården

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *