Nyheter

Många julklappar returneras – här är tipsen

Nyheter När mer än hälften av svenskarna köper julklappar på nätet ökar också e-handelsreturerna efter högtiden och i början på det nya året.

Arkivbild

Enligt E-barometern för kvartal 3 2019 upplever var fjärde e-handlare en större returgrad efter jul vilket även syns i Postnords paketvolymer.

– Under de första två veckorna efter julafton har vi full rulle i paketterminalerna, framför allt de första dagarna på det nya året. Vi kan inte se exakt vilka försändelser som är returer, men det vi ser är flödet till e-handlarna är stort under denna period, Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord.

I dag har en smidig retur blivit en stor del av köpupplevelsen. Att byta eller returnera en julklapp kan innebära en annorlunda process eftersom den som köpt julklappen sällan är den som returnerar. Det är dock viktigt att information om både paket och leverans innefattas i returen för att det ska bli rätt hos både leverantör och e-handlare.

Att handla julklappar på nätet har blivit allt vanligare och en orsak kan vara att den svarta fredagen låg mindre än en månad före julafton.
– Det kan hända att en julklapp behövs returneras eller bytas vilket oftast är enkelt. Det finns några saker att tänkta på för att returnera så smidigt som möjligt, säger Arne Andersson.

• Tips för smidig retur av e-handlade julklappar
1. Om du packat om en e-handlad julklapp till någon annan så är det viktigt att komma ihåg att spara returfraktsedeln som ofta ligger med i paketet och ge den till personen som ska skicka tillbaka varan.
2. Returerna gärna i originalkartong om det går. Försök att förpacka det som du fick det så att varan inte går sönder. Använd inte för stor kartong för att minska luft i paketet.
3. 14 dagars ångerrätt gäller alltid men många företag erbjuder längre tid, särskilt så här års. Kontrollera villkoren där du har köpt varan.
4. Om du har gett retursedlar till den som fått julklappen bör du också kolla upp om det kostar att returnera klappen, så att den som gör själva returen är medveten om att eventuell kostnad kan tillkomma.
5. Håll koll på att du får en återbetalning av varan och kontakta företaget om så inte är fallet. Begär även kvitto på returen så att du kan bevisa att varan returnerats.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *