Nyheter

Mat i rötmånadstider

Nyheter Livsmedelsverket går ut med rekommendationer nu i rötmånaden.

Kylskåp är bra att ha

– När det är varmt och fuktigt är det extra viktigt med kyla och bra hygien. Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, upplyser Livsmedelsverket

I slutet av juli börjar den period vi traditionellt kallar rötmånaden. Men det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte.

Varma och fuktiga sommardagar är en utmaning. Då trivs bakterier och mögel som kan göra oss sjuka allra bäst. Men råden är egentligen desamma som under andra tider på året.

Släng inte mat i onödan
– Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten . Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan, rekommenderar Livsmedelsverket

• Håll maten kall från butiken till hemmet.
• Ha ordentligt kallt i kylskåpet.
• Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
• Håll varm mat varm och kall mat kall.

Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned.

När du handlar mat
Det kan bli mycket varmt i bilen under varma sommardagar. Ta gärna med en kylväska med frysta kylklampar eller en kylväska med kylaggregat som kopplas till ett uttag i bilen.

När du kommer hem
• Se till att kylvaror genast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur.
• Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är + 4 grader. Med en termometer kan du se var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. Känsliga livsmedel är till exempel köttfärs och färsk fisk.
• Ta inte fram mer till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid.
• Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
• Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött eller kyckling.
• Genomstek alltid kyckling och köttfärs.
• Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta!

På utflykt, på landet eller i båten
• Packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
• Tvätta händerna efter toalettbesök, efter att du varit i kontakt med djur och innan du ska laga mat.

Dela