Ökat intresse för fritidshus – här får du störst stuga för pengarna
Nyheter Med ett snittpris på 1,2 miljoner kronor får bostadsköparna mest fritidshus för pengarna i Örebro län. Det visar en ny kartläggning av LF Fastighetsförmedling. I takt med att räntorna sjunkit har intresset för sommarhus ökat rejält, men det riktiga prislyftet dröjer.
– Fritidshusmarknaden är mer känslig för konjunkturen än marknaden för villor och bostadsrätter och pressades hårt av de senaste årens kraftiga inflation och ränteuppgångar. Men antalet affärer ökade kraftigt i början av sommaren, även om det inte märks på priserna ännu, säger Marcus Svanberg, VD på LF Fastighetsförmedling.
Pengarna till ett fritidshus räcker längst i Örebro län där medelpriset för ett sommarhus nu uppgår till 1,2 miljoner kronor eller 21 000 kronor per kvadratmeter. Minst prisvärda är fritidshusen i Stockholms län, där snittpriset ligger på 3,5 miljoner kronor. Det visar LF Fastighetsförmedlings nya kartläggning baserat på statistik från Svensk Mäklarstatistik.
– Den geopolitiska oron med krig i Ukraina, konflikten i Mellanöstern och osäkra handelsrelationer gör många köpare fortsatt försiktiga. Vi räknar med att ett riktigt prislyft för sommarstugorna kommer tidigast under nästa år, säger Marcus Svanberg.
Antalet försäljningar av fritidshus ökar kraftigt och jämfört med förra året såldes hela 28 procent fler sommarstugor under de tre senaste månaderna. Under det senaste året har priserna på fritidshus ökat med 1 procent och kostar nu 2,3 miljoner i snitt eller 35 000 kronor per kvadratmeter.
– Områden där priserna är som högst ligger ofta nära havet och ett bra tips kan därför vara att leta hus inåt landet där priserna generellt sett är lägre men det ändå finns chans till bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg.
Fem tips – så lyckas du förverkliga stugdrömmen
1. Fundera på var i landet du kan tänka dig att köpa
Undersök i vilka regioner fritidhuspriserna fortfarande ligger på en låg nivå. Om någon av dem ligger inom ramen för dina krav på närhet och pendlingsmöjligheter är ett fynd inom räckhåll.
2. Gör en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på ett fritidsboende. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.
3. Bestäm dig för när du vill använda huset
Möjligheten till distansarbetet gör att många nu använder sommarstugan året runt. Är fritidshuset vinterbonat? Om inte, undersök om det är möjligt att anpassa stugan även för kallare väder.
4. Leta efter villa i stället för fritidshus
Att leta efter en villa på en mindre ort kan många gånger vara lika kostnadseffektivt som att köpa en sommarstuga. Då ökar dessutom chansen för att ditt kommande säsongsboende ligger närmare butiker och annan service.
5. Utvidga sökhorisonten
Trots höga fritidshuspriser har stugor inåt landet fortfarande en lägre prisnivå men kan ändå erbjuda bad- och strandliv vid en sjö. Var dock noga med att utgå från dina egna krav på närhet och pendlingsmöjlighet.
Källa: LF Fastighetsförmedling