Nyheter

Olagligt att höja taxorna för fjärrvärme i Jönköping och Nässjö

Nyheter Fastighetsägarna har tidigare kritiserat de planerade höjningarna av fjärrvärmetaxorna i Jönköping och i Nässjö kommun.

Jönköpings energi och Nässjö affärsverk har ändå valt att chockhöja priserna med 15 respektive 17 procent från årsskiftet. Nu visar en granskning att höjningarna saknar laglig grund. Detta eftersom fjärrvärmebolagen inte har informerat sina kunder på det sätt som fjärrvärmelagen anger. 

– Höjningarna är därmed inte lagliga. Bolagen har brutit mot lagstiftningen som är glasklar kring vad som ska framgå i informationen till kunderna, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig i Jönköpings län.

Efter beskeden att fjärrvärmebolagen ska höja fjärrvärmetaxorna har flera medlemmar vänt sig till Fastighetsägarna eftersom de anser att informationen som bolagen givit varit bristfällig. Fastighetsägarna har därför bett sina jurister att studera de texter/kundbrev som lämnats ut. Deras slutsats är tydlig: bristerna i underrättelserna är så allvarliga att det saknas lagliga förutsättningar för bolagen att tillämpa de aviserade taxorna från den 1 januari 2024 som planerat. Bolagen har struntat i eller missat att upplysa sina kunder om att de har rätt att begära förhandling, ansöka om medling och att säga upp avtalet.

– Det är självklart allvarligt att bolagen inte har informerat som de ska. Det här är faktiskt rätt nonchalant mot kunderna. Bolagen bör känna till fjärrvärmelagen kan jag tycka. Som fjärrvärmekund är man redan sårbar och utsatt eftersom fjärrvärmemarknaden är ett monopol. Kunderna har bara en leverantör att välja på. Därför finns det en lagstiftning som reglerar hur fjärrvärmebolagen ska informera sina kunder om ändringar i avtalsvillkoren. Exempelvis ska kunderna bli informerade om att de har rätt att förhandla sin taxa, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län.

Fastighetsägarna informerar idag sina medlemmar om att de anser att fjärrvärmebolagen inte har uppfyllt underrättelseskyldigheten. Ett brev med likalydande information skickas till Jönköpings energi och Nässjö Affärsverk.

– Det måste vara ordning och reda på fjärrvärmemarknaden. Som kund måste man kunna lita på att fjärrvärmebolagen agerar professionellt efter gällande lagstiftning. Vi uppmanar bolagen att göra om och att göra rätt, säger Jonas Hellberg.

Källa: Fastighetsägarna

Taggar

Dela


1 reaktion på Olagligt att höja taxorna för fjärrvärme i Jönköping och Nässjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *