Nyheter

Påvisad fågelinfluensa hos svan i Gränna

Nyheter En svan som hittades sjuk i lagunen i Gränna av privatpersoner under mellandagarna 2021 har konstaterats smittad av fågelinfluensa. Den sjuka svanen uppmärksammades i en lokal Facebookgrupp och har fått ovanligt stor uppmärksamhet. 

– Det är inget ovanligt att hitta döda och sjuka fåglar på vintern säger Marie-Louise Sjöberg, länsveterinär på länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Smittrycket från vilda fåglar är för närvarande högt. Risken att tambesättningar drabbas är därför förhöjd i hela Sverige. Risken är extra hög i södra delarna av landet. Fågelinfluensa är sjukdom som främst drabbar fåglar. Det är huvudsakligen sjöfåglar som exempelvis gäss och änder som sprider smittan. Smittade fåglar utsöndrar virus främst med avföringen. Viruset kan därför finnas på sådant som förorenats med avföring från smittade fåglar som exempelvis skor, redskap, transportfordon, strömedel eller foder. Symtom på fågelinfluensa kan vara dödlighet bland fåglarna, minskad aptit, diarré och nedsatt allmäntillstånd. Om du hittar döda vilda fåglar kan man rapportera in dem till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

Källa: Länsstyrelsen

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *