Postnord uppmärksammar rösträtt
Nyheter Postnord presenterar i dag på Internationella Kvinnodagen nya frimärken som uppmärksammar att det i år är 100 år sedan valet 1921 då svenska kvinnor och män för första gången fick lägga sina röster på lika villkor.
Därefter tog de första fem kvinnorna plats i Sveriges riksdag.
Frimärkena finns i handeln den 29 april och är inspirerade av rösträttsrörelsen och har formgivits av svenska kvinnor.
Illustrationerna på frimärkena visar kvinnor, symboler och milstolpar som på något vis spelade en avgörande roll för rösträttsrörelsen, bland annat ett kollage från tidningen Idun med de fem första valda riksdagskvinnorna. Ett annat motiv är den ikoniska bilden med Elin Wägner intill pärmarna som innehöll de över 350 000 namnunderskrifter som samlats in med kravet på rösträtt för kvinnor.
– Att bidra till att uppmärksamma ett av de största demokratiska nedslagen i svensk historia – den svenska kvinnans rösträtt känns självklart. Det är viktigt att nämna och minnas dem som gjorde rätten att rösta till en självklarhet idag. Frimärkena visar kvinnor, ting och händelser som spelade en viktig roll för rösträttsrörelsens framgång och som således bidrog till att skapa det Sverige vi i dag lever i, säger Stina Olofsdotter, chef Postnord Frimärken.
Gult, lila och grönt – färger som kan spåras tillbaka till både den internationella och den svenska kvinnorättsrörelsen – är de genomgående färgerna på de nya frimärkena. Den engelska kvinnorättsrörelsen Suffragetterna, som slogs för den engelska kvinnans rösträtt i början på 1900-talet, gjorde starka anspråk på färgerna lila och grönt genom sina flaggor och i banderoller. I Sverige användes även gula nyanser av de lokala föreningar som var verksamma inom rösträttsrörelsen och av LKPR, Landsföreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt.
– Motiven på våra frimärken ska spegla vår samtid och inspirera till att skicka brev. Vi har sett en uppåtgående trend under pandemin på just brev och vykort och jag hoppas att även dessa motiv ska komma att pryda varma hälsningar till dem vi inte kan träffa just nu, säger Stina Olofsdotter.
Frimärkenas illustrationer är utförda av Beata Boucht, prisbelönt illustratör med masterexamen från Konstfack. Rutinerade formgivaren Eva Wilsson, även hon med masterexamen från Konstfack, valde att använda typsnittet Artigo med sin handgjorda kantiga stil ger en plakat-känsla som passar väl med budskapen som kommunicerades av LKPR för 100 år sedan. Typsnittet har formgivits av Joana Correia.