Nyheter

(S): Med ett prisvärt seniorkort får äldre ett rikare liv

Nyheter Under måndagen valde PRO och Socialdemokraterna att gemensamt fira det nya seniorkortet som kan börja användas inom Länstrafiken den 31 mars. PRO Jönköpings län hade årsmöte och 120 pensionärer bjöds på tårta.

Marcus Eskdahl (S) pratade om varför det varit så viktigt att driva frågan om att införa ett prisvärt resekort för äldre i kollektivtrafiken. När regionråd Marcus Eskdahl (S) besökte PRO Jönköpings läns årsmöte på Ädelfors folkhögskola på måndagseftermiddagen 25 mars bjöds alla cirka 120 deltagarna på tårta vid 16.00-tiden. Eskdahl, som är ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö, berättade då om att Socialdemokraterna har drivit frågan om seniorkort i många år som opposition men att det är först nu, som en del av den nya politiska ledningen i Region Jönköpings län, som det har gått att göra verklighet av förslaget.

– Ett prisvärt resekort för äldre har varit starkt efterfrågat av flera pensionärsorganisationer. Vi vet att många äldre har svårt att leva på sin pension. Det är en fråga om frihet och möjligheten till ett aktivt och rikare liv där ingen ska behöva tvingas sitta hemma mot sin vilja. Alla ska ha råd att kunna ta sig runt i samhället, därför är seniorkortet så viktigt, säger regionråd Marcus Eskdahl (S).

Den 31 mars kan alla som fyllt 70 år börja använda seniorkortet inom Jönköpings länstrafik. Det kostar 200 kronor per månad och gäller för all linjelagd kollektivtrafik, dygnet runt, inom Jönköpings län. Seniorkortet finns redan ute till försäljning.

– För Socialdemokraterna var seniorkortet så pass viktigt att vi gjorde det till en valfråga. Vi har sett att andra regioner och landsting sedan tidigare infört ett billigare resekort för äldre inom kollektivtrafiken. Region Jönköpings län ska inte var sämre. Äldre ska kunna resa runt i hela vårt län för att träffa barnbarn, vänner eller bara för att göra en utflykt till en annan ort utan att behöva oroa sig för det ekonomiska, säger Marcus Eskdahl.

Socialdemokraterna är sedan årsskiftet med och leder som en del av Koalition för Region Jönköpings län. Ett uttalat mål är att öka andelen som reser med kollektivtrafiken, för att kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle. Införandet av ett seniorkort ses som ett viktigt steg i arbetet.

– Seniorkortet kommer att göra kollektivtrafiken mer attraktiv. Vårt mål är att fler människor ska välja att åka kollektivt. Därför måste tåg och buss framstå som ett starkt alternativ till att ta den egna bilen. Kan vi få en större andel att åka tillsammans är det helt enkelt bättre för miljön än om var och en åker ensamma. En viktig faktor är just priset, säger Marcus Eskdahl (S).

Fotnot; Pressmeddelande från (S)

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *