Nyheter

Så kan 1122 vattenskador i Jönköpings län undvikas

Nyheter Förra året fick försäkringsbolagen in nästan 72 000 anmälningar om vattenskador vilket innebär skador för omkring 3,6 miljarder kronor. I Jönköpings län rapporterades 1122 vattenskador bland privatpersoner in hos Länsförsäkringar. Flest skador uppstår i ledningssystemen.

– Den vanligaste skadan är att det bara droppar lite men eftersom dessa rör är dolda i väggen och golvet är det är svårt eller i vissa fall till och med omöjligt att se om läckage uppstår. Därför är det viktigt att ha ett ”övervakningssystem” som tidigt kan upptäcka ett litet läckage, säger Mari Sparr, forskningsledare på Länsförsäkringars forskningsfond.

Med en vattenfelsbrytare går det att upptäcka läckan innan den hinner bli stor och dyr att åtgärda.

Länsförsäkringars forskningsfond har tillsammans med branschen tagit fram ett funktionstest för vattenfelsbrytare som ska säkerställa att produkterna kan upptäcka små droppläckage och snabbt bryta vattenflödet om en ledning eller koppling brister. Testet hjälper husägare att välja en bra och säker produkt.

– Även om försäkringskunder kan få ersättning från sin försäkring, innebär vattenskador ofta mycket besvär och långa reparationstider. Skador som inte inträffar blir därför både mer ekonomiskt och bättre för miljön, säger Mari Sparr.

Tre tips om vattenfelsbrytare:

  • Välj en godkänd modell. Se till att skaffa en vattenfelsbrytare som är testad enligt standarden och typgodkänd.
  • Låt inte kostnaden avskräcka. En vattenfelsbrytare kostar 6 000–10 000 kronor men är en god investering jämfört med kostnaderna för en vattenskada i din bostad. Många försäkringsbolag ger dessutom en lägre premie om man har vattenfelsbrytare.
  • Låt en rörmokare göra jobbet. Anlita alltid en fackman för att installera din vattenfelsbrytare för att undvika att det blir fel.

Siffror ur Vattenskaderapporten 2022:

  • Flest skador orsakas av ledningssystem
  • Vattenskadorna inträffar oftast i köket
  • Vattenskador i bad– eller duschutrymmen är också vanligt
  • Kyl och/eller frys är också orsak till många skador

Källor: Länsförsäkringar, Vattenskadecentrum och Svensk Försäkring.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *