Nyheter

Så rustar Postnord inför Svarta fredagen

Nyheter

Arkivbild

Hösten och julen är för en del köphysteri för andra något roligt.
För att möta de stora volymerna av e-handlade paket gör Postnord en rad förstärkningar inför Svarta fredagen, alltså Black friday, och julhandeln. I åtgärdspaketet finns bland annat satsningar på lördagsleveranser, utökade hemleveranser i stora delar av landet, söndagssortering av paket, 38 tillfälliga julombud och extra bemanning.

Förra året passerade en miljon paket i Postnords terminaler under den stora köphelgen. I år planerar Postnord för den ökande paketvolymen med bland annat förstärkningar på terminalerna, stöd till paketombuden och förstärkningar av hemleveranserna.

– Vi har förberett oss för årets Black friday under hela året, det har nu blivit en rutin. Som alltid så är det här vår roligaste period och vi förväntar oss högre volymer i våra flöden. Den här perioden kommer däremot bli annorlunda än andra år, på grund av coronapandemins effekter. Vi, liksom branschen i stort, inser att pandemin kommer att fortsätta påverka verksamheten, säger Mathias Krümmel, chef för produktion på Postnord.

I åtgärdspaketet ingår söndagssortering av paket, utökade hemleveranser, lördagsleveranser, 38 tillfälliga julombud och samarbeten med stora e-handlare för att sprida transporterna bättre under dagen. Kundservice kommer också att ha utökade öppettider för att kunna ta emot samtal och frågor.

– Vi gör ständiga förbättringar. Förra året ville vi säkra att paketombuden inte blev för fulla, vilket lyckades bra. I år är vårt fokus att säkra kvalitet på hemleveranserna, till exempel genom tydligare avisering och bättre kommunikation med konsumenterna, säger Mathias Krümmel.

Under årets andra kvartal växte e-handeln med 49 procent, en effekt av coronapandemin och den sociala distanseringen. Prognosen inför den Svarta fredagen och julperioden är att Postnords volymer kommer att öka med drygt sju procent. Prognosen, som sätts tillsammans med företagskunder, bygger på historik och aktuella trender, är i år något osäkrare på grund av den nya omvärldssituation som branschen som helhet befinner sig i.

Fakta: Så här jobbar Postnord under julen

  • Tar in knappt 3 000 extra medarbetare i hela landet.
  • Sätter upp ungefär 1 600 röda brevlådor för julkorten som vanligt.
  • Förstärker kundservice med extra öppet på telefon från den svarta fredagen till 21/12.
  • Sorterar paket även på söndagar, vilket snabbar upp hanteringen, från Svarta fredagen till och med jul.
  • Håller extra öppet på serviceställen som lämnar ut stora paket (Postnords egna distributionspunkter) under högsäsongen.
  • Levererar paket hem till kunder på lördagar från den 8/11 till den 21/12 i de områden där underlag finns.
  • Levererar hem till privatpersoner kvällstid där det finns underlag.
  • Lördagsleveranser till ombud i Stockholm, Göteborg och Malmö, vilket ger snabbare leveranser av e-handlade varor. Vissa helger under perioden kör vi också i större delar av landet.
  • Öppnar 38 tillfälliga ombud speciellt för högsäsongen. Utöver det har Postnord öppnat cirka tio nya ombud sedan förra året.
  • Sätter in extra transporter.
  • Jobbar tillsammans med avsändande kunder för att skapa bättre prognoser.
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *