Nyheter

Skyddsjakt på känd varg inleds i norra Skåne och pausas i Kronoberg

Nyheter Länsstyrelsen Skåne har under dagen fattat beslut om skyddsjakt på varg i nordöstra delen av länet och skyddsjakten på samma individ i Kronobergs län har pausats efter en överklagan till förvaltningsrätten...

I fredags bekräftade vilthandläggare från Länsstyrelsen Skåne ett vargangrepp på får i Hökön, Osby kommun. Angreppet har skett bakom ett godkänt och aktivt rovdjursavvisande stängsel. Beslutet följer de nya riktlinjerna för skyddsjakt som har beslutats av viltförvaltningsdelegationen där det bland annat framgår att skyddsjakt ska inledas efter ett angrepp bakom rovdjursavvisande stängsel.

– I det här fallet har vi starka misstankar om att det rör sig om vargindividen G93-23, som är en genetiskt värdefull varg. Via DNA har den hittills kunnat kopplas till totalt 11 angrepp i Skåne, Kronoberg och Kalmar län de senaste månaderna. Tyvärr verkar det som att denna individ har utvecklat ett problematiskt beteende där den aktivt söker upp får i hagar, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Sedan tidigare finns det beslut om skyddsjakt på vargindividen G93-23 i de andra länen där den har angripit tamdjur.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

I Kronobergs län pausades skyddsjakten på den varg, som av Länsstyrelsen kallat G93-23. Stoppet har gjorts tillfälligt av förvaltningsrätten i Luleå. Bakom stoppet står föreningen Nordulv, som överklagat Länsstyrelsens beslut som togs förra veckan. Enligt P4 Kronoberg ligger vargen med beteckningen G93-23 bakom att 29 får dödats i länet senaste tiden. 

Källa: P4 Kronoberg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *