Nyheter

Södra höjer priset

Nyheter Intresset för råvara från familjeskogsbruken växer när allt fler ser skogens betydelse och möjligheter att bidra med viktiga lösningar till vår tids stora utmaningar. Som ett led i att möta efterfrågan genomför Södra prishöjningar på flera virkessortiment.

Arkivbild: Sara Mejving

Från och med den 15 april höjer Södra priset på barrmassaved, lövmassaved, bränsleved, timmer och klena sågbara sortiment. Prisjusteringarna bidrar till skogsgårdens lönsamhet och syftar till att möta en ökad efterfrågan genom att stimulera familjeskogsbrukens skogliga aktiviteter så som gallring, naturvårdande skötsel och föryngringsavverkning.

De osäkerheter som fortsatt råder på den globala virkesmarknaden gör att läget snabbt kan förändras. Samtidigt är Södras bedömning att den goda efterfrågan på skogsråvara är långsiktig.

– Det skifte som vi ser på virkesmarknaden där ett historiskt utbudsöverskott övergått till ett strukturellt råvaruunderskott innebär ett nytt läge både för virkesaffärer och industrin. Allt fler vill använda skogen och dess råvara till olika nyttor, vilket innebär många möjligheter och en konkurrensfördel för den som lyckas använda hela trädet klokt i kombination med att vara en drivande marknadsaktör. Södra har i över 80 år spelat en betydande roll för skogsgårdens utveckling i södra Sverige och vi kommer fortsatt verka för dess lönsamhet som vårt främsta uppdrag, säger Peter Karlsson, affärsområdeschef på Södra Skog.

Följande prisjusteringar görs och gäller från och med 15 april 2024:  

Massaved​

  • Grundpriset på barrmassaved​ och bokmassaved höjs med 50 kr/m³fub
  • Grundpriset på lövmassaved​ höjs med 30 kr/m³fub

Timmer​

  • Grundpriset på normaltimmer av tall och gran​ höjs med 30 kr/m³fub
  • Grundpriset på klentimmer och kubb​ höjs med 80 kr/m³fub
  • Grundpriset på boktimmer/kubb höjs med 80 kr/m³fub   ​

Bränsleved​

  • Grundpriset på bränsleved höjs med 60kr/m³fub

Källa: Pressmeddelande från Södra

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *