Nyheter

Soptömningen tre gånger så dyr i Jönköping som i Malmö

Nyheter Bland Sveriges tio största kommuner är det dyrast att få soporna tömda i Jönköping. Det visar Nils Holgersson-gruppens nya undersökning där landets alla kommuner jämförs.

Det är stor skillnad mellan Sveriges kommuner när det gäller avfallskostnader för flerfamiljshus. Bland storstäderna är det billigast i Malmö och dyrast i Jönköping. Kostnaden för att omhänderta avfall är tre gånger så hög i Jönköping. I Jönköping är avfallskostnaden 148 kronor i månaden per lägenhet (inkl. moms) och i Malmö 51 kronor i månaden.

– Jag är förvånad över att det skiljer sig så mycket i pris. Det är över tusen kronor dyrare per år i Jönköping. I grund och botten är det ju samma typ av service och lagstiftning som reglerar förutsättningarna. Jag tycker att Juneavfall som sköter avfallshanteringen här i Jönköping ska undersöka saken och se hur priserna kan pressas ned. Det känns inte rimligt att hyresvärdar och hyresgäster i Jönköping ska behöva betala så mycket mer än vad Malmöborna gör, säger Jonas Hellberg, näringspolitiskt ansvarig vid Fastighetsägarna i Jönköpings län.

I Nils Holgerssongruppens undersökning ”förflyttas” en bostadsfastighet med 15 lägenheter (storlek 67 kvm/lägenhet) till landets alla kommuner och dess kostnader för avfallshämtning, vatten och avlopp (VA), el och uppvärmning jämförs. Ingångsvärdet för den jämförda fastigheten när det gäller avfallshämtning är bland annat att fem 240-literssäckar ska hämtas en gång i veckan, att hämtavståndet är nio meter och att kärlhyran ska ingå i avgiften.

Källa: Nils Holgerssongruppen

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *