Stora skillnader i hur vi sparar till barnen
Nyheter I en rapport av Länsförsäkringar framgår att den genomsnittliga föräldern i år sparar 597 kronor per månad och barn, vilket är en ökning med 76 kronor från i fjol.
Ökningen är dock inte jämnt fördelad utan beror på högre sparbelopp bland landets höginkomsttagare medan låginkomsttagare dragit ned på sparandet. -Vi ser en tydlig polarisering som riskerar att segmentera barnens framtidsplaner, insteget i vuxenlivet och att exempelvis ha möjlighet att skaffa sig en egen bostad, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.
I resultaten framgår att stora skillnader föreligger mellan hög- och låginkomsttagare i sparandet till barnen. Bland höginkomsttagare har sparandet ökat och landar på 675 kronor per månad och barn, medan snittbeloppet hos landets låginkomsttagare har minskat till 375 kronor per månad och barn.
Undersökningen visar att många föräldrar har dragit ned på sparandet till barnen på grund av det sämre ekonomiska läget, och det gäller särskilt ensamstående föräldrar och hushåll med låg inkomst. Bland dessa grupper uppger 22 respektive 36 procent att de tvingats dra ned på sparandet, att jämföra med 14 procent i hela populationen barnföräldrar.
Var åttonde förälder sparar inte en krona till sina barn. Även här sticker föräldrar med låg inkomst ut. Var femte (19 procent) låginkomsttagare svarar att de inte har kunnat bidra ekonomiskt till barnens sparande.
– Att spara till sina barn handlar om att underlätta deras insteg i vuxenlivet, som ofta kostar mer än man tror. Det finns en risk att barnens framtidsmöjligheter påverkas av föräldrarnas ekonomi. Små skillnader i sparandet, som kan verka obetydliga idag, kan resultera i betydande belopp på lång sikt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar
Källa: Länsförsäkringar