Nyheter

Tågen har anlänt mer punktligt

Nyheter Punktligheten för persontågen under juni blev 85,8 procent vilket innebär att 70 473 av de 82 159 planerade persontågen ankom sin slutstation i rätt tid. Utfallet är 0,6 procentenheter bättre än för maj 2018.

I stora delar av landet har årets juni kännetecknats av en fortsatt högsommarvärme, vilket liksom under maj skapat stora påfrestningar på järnvägssystemet. Kraftiga temperaturskillnader mellan dag och natt orsakar rörelser i rälsen, vilket vållar dåliga spårlägen som i sin tur gör att tåg av säkerhetsskäl måste gå med reducerad hastighet. Ovanligt höga dagstemperaturer har också gjort att ett flertal solkurvor uppstått, och dessutom har den extrema torkan bidragit till inställda tåg då bränder uppstått på grund av exempelvis gnistbildning från bromsande tåg.

– Säkerheten går självklart alltid först, och jag har full förståelse för den frustration som uppstår när det blir stopp i tågtrafiken oavsett anledning. Men även om det varit ännu en tuff månad ser vi tecken på att punktligheten är på väg åt rätt håll. Som ett led i arbetet att skapa förutsättningar för både nödvändiga underhållsinsatser och en tillförlitlig tidtabell glesas trafiken på västra stambanan, det stråk som varit hårdast drabbad av störningar, ut ett par veckor nu under den mest intensiva banarbetsperioden säger Roberto Maiorana, Trafikledningschef på Trafikverket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *