Nyheter

Utmanande läge i stormen Babettes fotspår

Nyheter Drygt 2 000 kunder, främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län, är på lördagsmorgonen utan ström som följd av stormen ”Babette”. I Skåne och på östkusten är byvindarna fortfarande starka. På grund av säkerhetsläget inleds helikopterbesiktningar senare under förmiddagen.

– Vi har en god bild av skadorna, bemanning och maskiner på plats, och har fått ut montörer i stor skala. De höga vattenstånden på Skånes sydkust har lyckligtvis inte inneburit några skador på energiinfrastukturen och vi ser att vattnet vänder tillbaka till havet nu, säger Eon:s regionchef Syd, Peter Hjalmar.

De starka vindarna gör att E.ON under natten koncentrerat felavhjälpningen till ärenden som medfört fara för allmänhetens liv och hälsa. I övrigt har insatserna begränsats till omkopplingar i elnätet för att minimera antalet strömavbrott.

Ett flertal elnät har under natten skadats av fallande träd och elstolpar har knäckts av vindarna. Vinden förväntas avta under förmiddagen, varvid helikopterflygningar kan inledas för att lokalisera skadorna.

– Helikopterbesiktningarna startar så snart det är möjligt, med hänsyn tagen till piloternas säkerhet. Just nu indikerar väderprognoserna att de första flygningarna tidigast kan inledas vid lunchtid. I övrigt är samtliga röjare och montörer ute i fält. Vi förväntar oss att ge de allra flesta strömmen tillbaka under dagen, men med tanke på skadornas omfattning vill jag dock förvarna om att en del kunder kan förbli utan ström under kvällen och natten, säger Peter Hjalmar.

Ett omfattande reparationsarbete ligger framför montörerna och Peter Hjalmar avråder privatpersoner och skogsägare från att utföra eget röjningsarbete.

– Ser du träd som fallit på en ledning, så anmäl det gärna till vår digitala tjänst på webbsidan. Det är förenat med livsfara att gå nära nedfallna ledningar i detta skede. Bor du på landsbygden kan det vara en god idé att titta in hos närmsta grannen och se att allt står rätt till.

Källa: Eon

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *