Regionen

Hälso- och sjukvården förstärks med 176 miljoner nästa år

Regionen Pengarna går till barn och unga med psykisk ohälsa och till att korta köerna hos barn- och ungdomspsykiatrin. Vårdcentralerna får tillskott för omställningen till nära vård. Satsningar görs även på cancervården och att korta köerna till de uppskjutna operationer och undersökningar som coronapandemin har medfört.

Tisdagen den 13 oktober 2020 beslutade nämnd för folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län om budgeten för 2021:

– Hälso- och sjukvården måste fungera även om vi fortfarande är i en krissituation. Vi kan inte gå och vänta på att coronapandemin ska gå över. Region Jönköpings län behöver fortsätta med uppskjutet förändringsarbete och påbörja nya arbetssätt. Vi gör nu en storsatsning på 176 extra miljoner kronor som ska gå till att möta upp behovet av vård som finns hos länets invånare, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Satsning på den uppskjutna vården
Hälso- och sjukvården har en stor utmaning i att ta hand om alla de som väntar på sin undersökning eller operation. Nämnd för folkhälsa och sjukvård satsar 75 miljoner kronor för att förstärka och fortsätta arbetet under 2021 med att ta igen den uppskjutna vården. Vården ska samordnas mellan de tre sjukhusen. De nya operationsavdelningarna i Värnamo och Eksjö ska underlätta det arbetet.

”Planeras tillsammans med medarbetarna”
– Arbetet med att ta hand om den uppskjutna vården är påbörjat och ska planeras vidare tillsammans med våra medarbetare. Målet är att medarbetare och verksamheten ska få de resurser som behövs för att både hinna ta hand om sig själva och patienterna. Planeringen ska dock anpassas efter rådande smittläge, säger Martin Nedergaard-Hansen (BA), första vice ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård.

Pandemin har lett till effektivare samarbete
Coronapandemin har skyndat på förändringsarbetet och medfört effektivare samarbete med länets kommuner och civilsamhället. Nämnd för folkhälsa och sjukvård satsar 35 miljoner kronor på omställningen till mer nära vård genom förändrade arbetssätt och digitala vårdtjänster. Bättre folkhälsoarbete och förändringsarbete inom primärvården ska kunna frigöra händer som behövs för hjälpa till att klara av den uppskjutna vården.

”Utveckla nya effektiva digitala vårdtjänster”
– Vårdcentralerna har en nyckelroll i omställningen till mer nära vård. Därför gör vi en stor satsning med speciella omställningsmedel under 2021-2023. Målet är att länets vårdcentraler ska få större frihet och utökat mandat att driva och utveckla förändringsarbete i projektform. Vi ger också ytterligare resurser för att Region Jönköpings län ska fortsätta att utveckla nya effektiva digitala vårdtjänster, säger Peter Iveroth (KD).

”Hälsocenter i hela länet”
– Vi behöver förbättra folkhälsoarbetet och samarbetet mellan hälso- och sjukvården, länets kommuner, civilsamhället och övriga föreningar. Arbetet tog en paus på grund av coronapandemin men Region Jönköping län ska nu fortsätta med att ta fram koncept för hur hälsocenter och arbetet med livsstilsförändring ska kunna finns tillgängligt i hela länet, säger Helena Stålhammar (C).

Den psykiska ohälsan ökar i samhället. Nämnd för folkhälsa och sjukvård väljer även att göra en stor satsning på 30 miljoner kronor för att bygga ut kapaciteten av neuropsykiatriska utredningar inom barn- och ungdomspsykiatrin och för att stärka uppdraget inom barn- och ungdomshälsan.

Satsning på neuropsykiatriska utredningar
– Region Jönköpings län ligger inte bra till när det gäller köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Därför gör Region Jönköpings län en treårig jättesatsning på att bygga ut vår kapacitet av neuropsykiatriska utredningar. Den psykiska ohälsan ökar i samhället och vi behöver kraftfullt förbättra folkhälsoarbetet. Många äldre som lider av ofrivillig ensamhet ska få bättre stöd genom ett utökat uppdrag till våra vårdcentraler, säger regionråd Jimmy Ekström (L).

Testning för prostatacancer startar
Nämnd för folkhälsa och sjukvård satsar 10 miljoner kronor på att förkorta tiden från symptom till behandling inom cancervården och arbetet med kroniska sjukdomar. Arbetet med att erbjuda patienter personcentrerade och avancerade läkemedelsbehandlingar i hemmet eller på länets tre sjukhus ska fortsätta att utvecklas. Under 2021 ska Region Jönköpings län påbörja införandet av organiserad testning för prostatacancer. Under 2021 ska Region Jönköpings län även utreda effekterna av de genomförda förändringarna i organisationen av den geriatriska vården.

”Fokus på vård i livets slutskede”
– Region Jönköpings län kommer att lägga mycket fokus på vård i livets slutskede under 2021. En ny utredning ska visa hur den specialiserade palliativa vården kan utformas så att alla länsinvånare har tillgång till jämlik palliativ vård dygnet runt. Det kommer även att skapas nya vårdplatser för specialiserad palliativ vård på länets tre sjukhus. Vi ska även utöka verksamheten specialiserad sjukvård i hemmet, säger regionråd Sibylla Jämting (MP).

Källa: Pressmeddelande från Region Jönköping

Dela


Lämna ett svar