Mer än vartannat företag i länet utsattes för brott förra året
Statistik Mer än vartannat företag i Jönköpings län utsattes för brott under 2021. Hälften av dessa företag lät bli att anmäla då man inte tycker att det är värt besväret. Kostnaderna för dessa brott uppgår, bara i Jönköpings län, till närmare 3 miljarder kronor. – Siffrorna är skrämmande, konstaterar Anna Gillek, regionchef på Svenskt Näringsliv.
Frågan om hur brott och otrygghet påverkar näringslivet har kommit att bli en av de mest prioriterade för företagen. Den påverkar företag inom alla branscher, stora som små. Svenskt Näringsliv har i en ny undersökning tittat på hur brott och otrygghet påverkar näringslivet i Jönköpings län. Resultatet visar att fler än vartannat företag i länet utsatts för brott under det föregående året. Det motsvarar hela 5 000 företag och kostnaderna uppgår till 3 miljarder kronor, bara i Jönköpings län.
– Siffrorna är skrämmande och är antagligen ännu högre eftersom mörkertalet är stort. Det är pengar som företagen exempelvis hade kunnat lägga på att anställa fler medarbetare och utveckla verksamheten, säger Anna Gillek, regionchef Jönköpings län.
Av de brottsdrabbade företagen är det bara hälften som väljer att anmäla. Detta eftersom man bland annat tror att polisen inte kommer reagera på anmälan. Undersökningen visar även att 4 procent av företagen övervägt att lägga ned hela eller delar av verksamheten på grund av utsattheten för brott.
– Den uteblivna tillväxten och de uteblivna arbetstillfällena slår mot Jönköpings län och samhället i stort. Det innebär en miljardförlust för staten i form av förlorade skatteintäkter. Man måste förstå att brottsligheten mot företagen drabbar hela samhällsekonomin, säger Anna Gillek.
Enligt Karin Johansson, vice vd, har Svenskt Näringsliv i flera år pekat på den stora mängden brott som drabbar företag, men utvecklingen går fortsatt åt fel håll och allt fler företag vittnar om ökad brottsutsatthet.
– Det är helt oacceptabelt och politiker, polis och myndigheter måste nu börja ta brotten mot företagen på större allvar, säger Karin Johansson. Det är framöver viktigt att kartlägga omfattningen och mörkertalet när det gäller brott mot företag för att öka prioriteringen av dessa brott. Det krävs att polisen får ett tydligare uppdrag för att bekämpa brott mot företag.
Källa: Pressmeddelande från Svenskt Näringsliv Jönköpings län