1 000-tals sopkärl ska bytas i GGVV-området
Nyheter Tusentals fastighetsägare i GGVV-området kommer inom något år att få byta sopkärl.
Det nya nya kommunalförbundet SÅM, har planer på att göra en gemensam upphandling av sopkärlen till de fyra nya kommunerna.
I Värnamo kommer det nya sopkärlen att sättas ut i samband med att den nuvarande kontraktet går ut, vilket är den sista mars 2019.
I Vaggeryds kommun väntas de nya sopsorteringskärlen att komma i bruk först under 2021.
Samuel Willén kommer att bli driftsledare för återvinningscentralerna i den nya organisationen.
Han betonar att det nya återvinningssystemet är frivilligt för fastighetsägarna.
– Men de som väljer att behålla det gamla systemet kommer att få betala mer för sophämtningen, berättar han.
För fastighetsägarna innebär det nya systemet att det ska placeras ut två sopkärl vid varje fastighet.
I sopkärl ett kommer det bland annat att slängas matrester.
– Sopkärl ett kommer att tömmas varannan vecka, berättar Willén.
I sopkärl två, som kommer att tömmas en gång i månaden kommer man att kunna slänga exempelvis batterier och elektonik, fortsätter Willén.
Varje sopkärl kommer att innehålla en mängd olika fack för olika typer av material. Med en låda som ska hängas på kärlet blir det 11 fack totalt. Precis som i dag kommer tunnorna tömmas direkt i lastbilen. Även de olika facken kommer att tömmas automatiskt och sorteras direkt i lastbilen.
Det nya systemet är redan igång i Jönköpings kommun.
Där inledde man med att placera ut de nya sopkärlen hos villaägare och fritidshus.
Men hur det nya systemet ska fungera för flerfamiljshus och privata hyreshus är inte klart än.
– Jag vet inte i dag hur det nya systemet kommer att se ut hos flerfamiljshus och privata hyreshus än.
Två återvinningskärl kommer att kräva större utrymme på gårdarna.
– Men återvinningskärl två, som inte töms så ofta går ju att förvara i exempelvis garaget, eller där man i dag ställer undan sådana sopor, det innebär ju att man bara behöver köra fram det kärlet tolv gånger på ett år, slutar Samuel Willén.
Men ställ dem INTE vid eller framför brevlådorna med en gräns på 5 meter framför och 5 meter bakom lådan så att tidningsbilen kommer åt att köra in till lådan.
Kanonbra att kunna slänga matavfall, det saknas idag.
Betyder detta att i framtiden kommer återvinningscentraler i mindre orter försvinna i Vaggeryds kommun för att istället ersättas av dessa kärl? För oss som redan nu sorterar är dessa nya kärl helt onödiga.
Det är också ett nöje att åka till stationen i Vaggeryd för större saker de två tjejerna där är så hjälpsamma och ser till att allt blir rätt ändå skönt att kunna kasta lite större kartonger plastdunkar (tillplattade ) m.m. Utan att åka till Vaggeryd (vilket inte är miljövänligt) gäller väl även för sopbilen många turer med avlastning om ett fack är fullt och de andra halvfulla tror inte detta gagnar naturen
Det är väl bra om man kan sköta det själv eftersom jag sorterar och återanvänder in till minsta detalj och kan lämnar allteftersom det är fullt i de olika facken Det blir ingen extra biltur eftersom man farförbi de olika stationerna väldig
Tycker jag låter jättebra, att man får valmöjligheten om man göra detta eller inte.
Blir man tvingad bor man inte i Sverige utan något annat land, tex Nordkorea, Zimbabwe eller Iran.
Varför göra det frivilligt??? Obligatoriskt är det enda vettiga om vi nu ska göra en ordentlig insats för miljön. Alla ska hjälpa till, man ska inte kunna betala sig ur detta bara för att man är lat och inte kan lära sig sopsortera. Typiskt Vaggeryds Kommun, aldrig görs något ordentligt. Bara halv-mesyrer som vanligt.
Dom kommer att bli svåra att hysa eftersom husen som byggdes på 70talet ofta står med garage i tomtgräns inte så kul att mötas av två jättestora sopkärl blir väldigt svårplacerade