Nyheter

100 år gammal lektion på elevernas schema

Nyheter I dag har det varit lektion i Ålaryds skola för eleverna på förskolan och lågstadiet från Hjortsjöskolan i Vaggeryd

Elev fick räkna på kulram  [1/19]

Eleverna fick skriva skrivstil  [2/19]

Magister, för dagen, Anders Palm  [3/19]

Magister Palm ringer in till lektion i Ålaryd...  [4/19]

barnen springer in. Innanför dörren tar de magister i hand.  [5/19]

Riset användes till olydiga elever förr i tiden berättar magister Palm  [6/19]

Kulram användes vid räkneuppgifter  [7/19]

Utomhus var det aktiviteter. Här med stenkulor  [8/19]

Rita och måla gjorde man också  [9/19]

Palm var lysande och väldigt sträng magister  [10/19]

Satt tysta i skolbänkarna  [11/19]

Eleven Kerstin var olydig. Hon fick stå i skamvrån en stund  [12/19]

Elever från Hjortsjöskolan i Vaggeryd  [13/19]

Ute lekte man "farbror Björn"  [14/19]

Fanns mycket man kunde sysselsätta sig med  [15/19]

Styltor att gå runt med i Ålaryds by  [16/19]

Lärare visade gamla skolaffischer  [17/19]

Ryggsäckarna var givetvis med på den här utflykten  [18/19]

Stenkulor plockades fram  [19/19]

Hjortsjöskolans elever från klass F till 2:an varit på lektion i Ålaryds skola, väster om Skillingaryd.

Gammaldags skoldagarna har finansierats av statens kulturråd och är ett samarbete med tidsbron (Miliseum) och ReMida.

När Skillingaryd.nu kommer på besök i ett soligt Ålaryd är klasserna indelade i tre grupper. Två grupper håller till utanför skolan i Ålaryd och en grupp sitter i skolbänkarna framför dagens magister Anders Palm. Ute leker man ”Farbror Björn”, ritar och leker med kulor.

– Barn tyckte för hundra år sedan att det var roligt att komma till skolan. Det fanns roliga affischer bland annat som inte fanns hemma, säger magister Anders Palm till de barn som lyssnade i skolbänkarna.

Lite svårt att sitta still under en längre tid och någon elev, i detta fallet Kerstin, blev olydig och fick ställa sig i skamvrån intill katedern.

– Hur länge får man sitta i skamvrån, undrar en av eleverna.

– Det är jag som bestämmer hur länge. Och är man fortsatt olydig tar jag fram riset, ryter Anders, som gör sin roll som en magister under 1910-talets Ålaryd så perfekt att resten av eleverna funderar på att de borde vara lydiga resten av lektionen.

Magister Anders Palm tar fram en affisch med fåglar och frågar barnen vad de kan se för fåglar. En liten pojke räcker upp handen och ställer sig upp från skolbänken och svarar nästan rätt på Anders frågor. Innan det är rast är det dags för räkneövning och kulramen kommer fram och barnen får visa vad tre plus fem är.

När magister Palm ringer i klockan är det rast med hopp och lek. Efter några minuter ringer han i klockan igen och det är dags för eleverna att komma in till lektionssalen igen. Strax innanför står magister Palm och alla elever hälsade magister i hand innan man tog plats i skolbänken.

Syftet med gammaldags skoldagar är att ta tillvara på den kultur och de museum som finns lokalt i Vaggeryds kommun och på det viset erbjuda kreativa lektioner utanför klassrummet. Skolan arbetar med målen och kunskapskraven i läroplanen som kan vara att eleven gör enkla jämförelse mellan livet förr och nu utifrån olika skildringar och det kan vara att eleverna ger exempel på kristendomens roll i skolan och hemorten förr i tiden. 

Lärarna kopplar tankar kring material och återbruk. På ReMida tar man tillvara på allt av ekologiska skäl, på samma sätt som man för 100 år sedan tog tillvara på material av ekonomiska skäl. I stället för att konsumera leksaker kan man skapa egna (göra djur av kottar, en käpphäst av en gammal strumpa och en pinne). På det viset kan barnen blir mer kreativa och skolan sparar på materialresurser.

Senare i höst är det Östra skolan i Vaggeryd som får avnjuta lektionsdagar ute i Ålaryd och framför allt magister Palm. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar