Nyheter

106-åriga Rosa kallad till föreskoleklass

Nyheter På Gröna Lunden i Värnamo bor Rosa Lundgren som snart fyller 106 år och nu har hon blivit kallad  till förskoleklass.

Ingrid med sin snart 106-åriga mamma  [1/6]

Rosa Lundgren tog kallelsen till förskolan som en rolig händelse.  [2/6]

Det kom ett brev...  [3/6]

Kallelse....  [4/6]

Mötsdags för förskola  [5/6]

Rosa trivs på Gröna Lunden  [6/6]

Vi har träffat Rosa och hennes dotter Ingrid Sandvall för att tala om framtiden  och lite om det  som varit..

Den 10 april 1914 föddes Rosa Lundgren. Det var samma år som Bondetåget i Sverige och därtill startade första världskriget.
Nu nästan 106 år senare kom det ett brev till vårdnadshavare Rosa Lundgren om kallelse till möte inför starten av förskoleklass. Dottern Ingrid kunde knappt hålla sig för skratt och när hon på förmiddagen kom till Gröna Lunden i Värnamo för att hälsa på sin mamma blev svaret:
– Aprilskämt nu? Du bara lurar mig, blev svaret.

• Sjuårig  skola
Rosa är pigg som få och har minnet i behåll. Det är bara hörseln som är lite försvagad. Sinnena i övrigt verkar vara fullt i behåll:
– Jag har ju gått sju år i folkskola så jag tror att det räcker för mig, säger hon med ett leende läpparna.
Så något upptaktsmöte blir det inte för ”vårdnadshavaren” och inte heller för Rosa som tar händelsen bara med ett skratt.

Faktum är att Rosa har två barnbarnsbarn som är just sex år och som går i förskoleklass.

• Jobbat på Sahlgrenska
Rosa är uppvuxen i Göteborg där hon är döpt och konfirmerad. Hela sitt yrkesverksamma liv vara hon på Sahlgrens sjukhuset men som pensionär flyttade hon och maken till Värnamo för att bland annat hjälpa till med barnbarnspassning.

Rosa berättar olika episoder och det första minnet hon har än från det att hon var kanske tre eller fyra år.
– Min mamma hade så mycket att göra som sömmerska så jag fick var en del hos min mormor och morfar och där träffade jag många av mina kusiner, berättar hon och räknar upp alla namnen på dem.

• Cykla är bra för hälsan
Rosa är l06 i det närmaste. Hur blir man så gammal och ändå så pigg?
– Ja, säg det. Kanske för att jag cyklat så mycket i min dar, säger hon om långa cykelsemestrar från Göteborg till städer som Karlstad, Stockholm och Malmö. Det var så man färdades på 20-talet och 30-talet.
– Ja, det fanns inte många bilar då, inflikar Rosa.

Förskoleföräldrar samlas snart till olika möten på inbjudan av kommunen men Rosa Lundgren stannar kvar på Gröna Lunden där hon trivs så bra. Fast kommunen kanske får bjuda in henne någon gång för att hälsa på förskolebarnen som är exakt 100 år yngre…

Ingrid Sandvall med sin mamma Rosa lundgren

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *