Nyheter

13 nya hus på landsbygden

Nyheter Flera förhandsbesked för nybyggnation på landsbygden lämnades vid senaste sammanträdet hos miljö- och byggnämnden

Det var en gedigen lista på inkomna önskemål om förhandsbesked som miljö- och byggnämnden skulle ta ställning till vid senaste sammanträdet och merparten var på landsbygden.

Mörkebo 1:2
Här har nämnden tidigare lämnat positiva förhandsbesked till fyra enbostadshus, i mars 2022, men de har gått ut då man inte sökt bygglov inom två år. Nu har, förutom förnyat förhandsbeskedet på fyra, inkommit med ytterligare två enbostadshus inom samma tomt. 

Magnus Dauhn (S) ordförande i miljö- och byggnämnden:
– Totalt är det sex tomter som man söker förhandsbesked på. Egentligen har man krävt att det ska vara sökta i en detaljplan men det har frångåtts då man sökt förhandsbesked i omgångar. Det här är egentligen ingen strategi som funkar egentligen. Men vi lämnar positivt förhandsbesked på dessa sex hus, fyra har då lämnats tidigare och två tillkommande. 

Tidigare handläggning av bebyggelsen av fastigheterna har varit ”sammanhållen bebyggelse skapas och det prövas bäst genom detaljplan. Vatten, avlopp, el, trafik och teknisk försörjning behöver samordnas”.

Ingvar Larsson (SD) ledamot i nämnden kommenterar ärendet ”avlopp och vägar är iordningställda”. 

Stenshestra 1:18
Fastigheten är avstyckad från Mörkebo 1:18 och här kan det bli plats för tio bostadstomter. Magnus Dauhn () kommenterar: 

– Vi lämnar ett positivt förhandsbesked för nybyggnation av tre enbostadshus inom fastigheten. Totalt på området är det tio tomter varav en är bebyggd sedan tidigare. Det är ett gemensamt vatten-, avlopp- och vägsystem här också. 

Rastad 1:43
Här beslutade miljö- och byggnämnden att medge strandskyddsdispens för nybyggnation av enbostadshus och garage. Nämnden anser att det saknar betydelse för strandskyddets syften i och med att det redan i dag finns ett fritidshus placerat på tomten intill sjön Fängen. I sammanträdet togs också beslut om att bevilja rivningslov för fritidshuset samt att bevilja bygglov för ett nytt fritidshus på samma tomt. 

Ekeryd 1:4
Två grannar har sökt förhandsbesked för nybyggnation av varsina enbostadshus, vilket nämnden också godkände. De tänkta fastigheterna placeras ungefär 150 meter ifrån varandra och då anser sökande att en gemesamhetsförläggning för vatten- och avlopp inte är möjlig och nämnden bedömer att de två enbostadshusen förses med egna anläggningar för enskilda avlopp. 

Byarum-Skog 2:4
En ansökan om förhandsbesked har inkommit från Norra Skog där fastigheten i dag är bebyggde med ett gammalt förfallet timmerhus, som kommer rivas och ersättas med en ny bostad. Yttrande från grannar föreligger utan synpunkt och avloppsfrågan är löst med ett minireningsverk dimensionerat för ett hushåll. Miljö- och byggnämnden beslutade att lämna ett positivt förhandsbesked och ett bygglov måste sökas inom två år. 

Dock var dock inte bara positiva besked. Sörgården 1:3, i anslutning till friluftsområdet Grönelund i Skillingaryd fick ett negativt förhandsbesked på fyra hus då nämnden tycker att här ska det prövas med detaljplan eftersom det är ett omfattande område och en ytterligare utökning av tidigare positiva förhandsbesked inte är möjlig. Tidigare har nämnden lämnat fem förhandsbesked på enbostadshus på samma fastighet men nu var det alltså nej till fyra stycken ytterligare.
– Här säger vi nej och att försöka dela upp förhandsbesked i etapper är inte möjligt, menar nämndordförande Dauhn (S). 

I Tofteryd hade en sökande lämnade in ett förhandsbesked vid Linnesjöns östra strand. Detta ärendet återremitterades för vidare handläggning. 

Taggar

Dela


3 reaktioner på 13 nya hus på landsbygden

Så roligt att det blir två nya hus i Ekerydstrakten!

Den delen av kommunen liksom bara exploderar!

Snart är den överfulla skolan i Byarum ännu mera överfull.🤗

Välkomna till bygden.

Stort tack till nybyggare och gamla grannar för support i grannehörandet.
Ni bidrar till upprätthållandet av service; skolskjuts, vägunderhåll, bibehållet och förbättrat elnät, datakommunikation/fiber som är viktigt för att hela vår kommun ska utvecklas.

Med ett par tre tomter till så hade kalkylen sannolikt fungerat med avseende på kommunalt VA.

Den första omgången med totalt 10 tomter medgavs med en nyanställd stadsarkitekt som mot politiken i sin anställningspremiss vid det tillfället angav att till och med upp mot 12 tomter egentligen inte behövde detaljplan, men tiden går och våra lokala regler ändras allt efter vem som söker och majoriteten lägger ner skolor.

Enligt PBL skall det egentligen vara tvärstopp med bygglov utan fördjupade utredningar att bygga skola och barnomsorg på områden där mätvärden för starkt cancerframkallande lösningsmedel ligger skyhögt över gränsvärden och där dessutom redan byggda lokaler har inomhusluft där lösningsmedel förekommer i nivå med gränsvärdet.

Men det är viktigt med detaljplan.

Lämna ett svar