Nyheter

13 platser till äldreomsorgslyft

Nyheter För att stärka äldreomsorgen för framtiden inför regeringen äldreomsorgslyftet som ger ny och befintlig personal möjlighet att utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. För Vaggeryds kommun innebär satsningen att staten finansierar kostnaden för 13 platser.

Furugården i Vaggeryd. Arkivbild

– Socialdemokraterna har länge kämpat för möjligheten för personal inom omsorgen att kunna utbilda sig under arbetstid, och det var ett av partiets vallöfte i valet 2018. Nu blir det verklighet i och med Äldreomsorgslyftet som regeringen tagit fram tillsammans med fackförbundet Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), säger riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) från Vaggeryd.

– Våra viktigaste prioriteringar i samhället just nu är att minska smittspridningen och rädda liv. Samtidigt måste vi rusta oss för tiden efter krisen. Då är möjligheterna till omställning, utbildning och rätten till trygga anställningar oerhört viktiga – inte minst inom äldreomsorgen. Därför välkomnar vi satsningen på äldreomsorgslyftet.

– Det är ingen hemlighet att vårdpersonalen många gånger har dåliga arbetsvillkor. Att de har otrygga anställningar, är för få, inte hinner med och ständigt jobbar med känslan att inte räcka till. Att de många gånger inte har fått den utbildning som behövs och att deras löner är låga, samtidigt som det krävs allt mer av dem. Utifrån det perspektivet är den är satsningen mycket viktig, säger Carina Ödebrink.
Det är Skolverkets yrkespaket till vårdbiträde (800 poäng) och undersköterska (1 500 poäng) som ger rätt till stöd. Även motsvarande utbildning på Folkhögskolorna berättigar stöd.

Taggar

Dela


1 reaktion på 13 platser till äldreomsorgslyft

Härligt. Då kanske man våga bli skröplig och lite minnessvag och hoppas att det bara blir 6-8 st som springer runt i mitt hem. Och bäst av allt. Alla har utbildning för att ta hand om mig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *