Nyheter

133 protesterar mot nedläggning av förskolan

Nyheter I dag lämnades bygdens protestlista till ledande politiker gällande förslaget om nedläggningen av Svenarums förskola

Oscar, Gert och Kenth

Bygden samlade sig när barn- och utbildningsförvaltningens aviserade sitt förslag om att ”pausa” förskolan i Svenarum. Det var ett fullsatt församlingshem när samhällsföreningen kallade till ”förskolemöte”. Mötet mynnade ut i en skrivelse, finns att läsa längst ned, samt man startade en namninsamling för att behålla förskolan.

I eftermiddags lämnade Elsa, Oscar och Kaleb Nordquist samt Lovisa Bengtsson från Svenarum över namnlistan med 133 namn till majoritetspolitikerna Jonsson och Wilhelmsson under torsdagseftermiddagen. 

Vad gör ni nu med namninsamlingen?
– Vi stämplar och får in den i systemet, diarieför den. Vi tar ett sedan ett ställningstagande i kommunfullmäktige. Mycket som inte riktigt är utrett än, vi får ta ett steg i taget, det gäller kosten bland annat. 

Oscar Nordquist nämner efter överlämningen att ”vi är glada att vi har politikerna med oss. Fina tomter finns så förskolan behövs. I dag går det 26 barn på förskolans två avdelningar”. 

Kenth Williamsson (S):
– Vi jobbar på. 

Gert Jonsson (M):
– Tycker att det finns möjligheter att hitta fler fina tomter i Svenarum. 

LÄS MER:  Stort engagemang för att behålla förskolan

När samlingen i Svenarums församlingshem arrangerades och när namninsamlingen startade hade inte majoriteten lagt förslaget om att behålla förskolorna på landsbygden i sin budget som tidigare presenterades utan denna punkt tillkom förra veckan. Men nu är det inskrivet att det ska vara kommunfullmäktiges ”uppfattning” att landsbygdens förskolor ska vara kvar.  Vilket både Oscar, Elsa och Lovisa nu är glada för att alla politiker, och alla partier, har lyssnat på bygdens önskan. 

Elsa med Kaleb i famnen, Lovisa, Oscar, Gert och Kenth

Tillsammans med 133 Svenarum- och Hagaforsbor lämnades följande skrivelse in till Gert Jonsson (M) och Kenth Williamsson (S):

Måndagen den 30 september hölls ett möte i Svenarums församlingshem där alla i bygden var inbjudna för att diskutera kommunens förslag att lägga ner Svenarums förskola och vi kommer att framföra bygdens åsikter i denna skrivelse. Vi anser att det är ett dåligt förslag som inte tar hänsyn till tre viktiga aspekter så som barnens miljö, påverkan på bygdens attraktivitet och barnens rättighet till kvalitet och en likvärdig skola.

För det första, miljön i Svenarum är en mycket mer lämplig plats för en förskola än den nya plats i Hok som kommunen beskriver i sitt förslag. Förskolan i Svenarum har en fantastisk miljö. Det finns en stor och fin skolgård, närhet till skog, hembygdsgård, skidbacke och närhet till lantbruk. Förskolan använder dessa områden flitigt genom undervisning och utflykter flera gånger varje vecka. Dessa möjligheter att smidigt kunna ta sig till exempelvis skog och bedriva undervisning i naturnära områden i den direkta närmiljön av förskolan är en ynnest. Denna fantastiska utemiljö i Svenarum främjar barnens utveckling både fysiskt, genom mycket rörelse, och kunskapsmässigt genom möjligheten att lära sig om naturen. Exempelvis så har förskolan i Svenarum ett nära samarbete med lantbruket i Svenarum som endast ligger en kort promenad från förskolan. Där hälsar de på regelbundet för att lära sig om djur och lantbruk. I våras gjordes ett bondgårdsbesök på detta lantbruk och barnen fick se en kalv födas. Vilken annan förskola kan erbjuda detta autentiska lärtillfälle?

I stället för denna idyll som förskolan i Svenarum erbjuder så vill kommunen bygga en ny förskola i Hok på en plats som ligger precis intill ett industriområde, en järnväg och en avfallsstation. Har man tagit i beräkningarna det buller som kommer från järnvägen och industrin? Har man noggrant undersökt vilka bullernivåer som är godkända för barn i förskoleverksamhet? Eller den miljömässiga påverkan på marken från avfallsstationen? Har man tagit i beräkningarna det damm som dagligen blåser över från Vida AB:s pelletstillverkning? Hur kommer detta damm att påverka barnens och personalens hälsa och möjligheter att vara utomhus? Till vilken skog är det tänkt att förskolan ska ha möjlighet att gå till i Hok? På kartan som kommunen visar i sitt förslag till plats för den nya förskolan så ligger närmsta lekvänliga skog (skogen på andra sidan om Vida AB är en stor mosse och är inte lämplig att leka i) på andra sidan Hok, vilket betyder att personal och barn skulle behöva gå igenom hela Hoks samhälle samt korsa både järnväg och riksväg 30 för att komma till en skog som man kan vara och leka i. Varför ska man då lägga ner Svenarums förskola där miljön, och därmed även de pedagogiska möjligheterna, är så tydligt överlägsna den föreslagna nya platsen för förskolan i Hok?

För det andra, kommer den negativa påverkan på bygden att vara påtaglig om man lägger ned förskolan i Svenarum. I kommunens förslag står det att avståndet till den nya förskolan i Hok inte kommer att påverka bygden i Svenarum. Detta påstående är rent felaktigt och en nedläggning av förskolan kommer såklart att påverka bygden. Det kommer att innebära längre resväg till och från förskolan och kommunen kommer med all säkerhet att förlora många barn till förskolan på Tofthaga eller andra kommuner i stället som en följd av detta. Håller då kalkylen för en nybyggd förskola i Hok? Exempelvis en familj som bor i Svenarum och som tidigare haft gångavstånd till förskolan kommer nu att få 2,4 mil extra resväg per dag för att hämta och lämna sina barn på förskolan. Det kommer att påverka miljön genom längre bilresor och kommer även att innebära längre dagar för barnen på förskolan för att deras föräldrar kommer att bli tvungna att lämna dem tidigare och hämta dem senare. Om förskolan kommer att tas bort i Svenarum kommer det även att påverka bygdens attraktivitet för inflyttning negativt. Vilka barnfamiljer kommer vilja slå sig ner här om det inte finns en förskola i närheten? Var gör det med värdet på husen om servicen försvinner?

För det tredje, så håller förskolan i Svenarum en utmärkt kvalitet. Kommunen pratar om att lägga ner enheter för att öka kvaliteten och säkerställa en likvärdig skola. Varför lägga ner en förskola som redan har en god kvalitet med behörig personal, nöjda föräldrar och en harmonisk elevsammansättning? Just nu går det 26 barn i Svenarums förskola och enligt den prognos som ni beskriver i förslaget till omorganisation så kommer barnantalet att sjunka som mest till 20 barn. Denna prognos är baserad på en värsta scenario-situation där barnafödandet minskar i flera år framöver och att det inte sker någon inflyttning. Medan den prognos som Statistiska centralbyrån tagit fram visar att barnafödandet minskar lite grann och lägger sig sedan på en stadig nivå under flera år framöver, så det är inte alls säkert att barngruppen kommer att minska. Varför ska man då lägga ner en utmärkt fungerande verksamhet? I förslaget som kommunen skrivit står det att omorganisationen har kvalitet och likvärdig skola som mål och ett minskande elevantal i åtanke, så varför lägga ner en förskola som håller en god kvalitet och där minskningen av elevantalet är högst osäker? Man vill spara pengar inom skolorganisationen men ändå bygga en ny förskola i Hok? Det kostar mycket pengar att bygga en helt ny förskola, så varför inte använda den som redan finns i Svenarum?

Vi vill framföra ett alternativt förslag till nedläggning av Svenarums förskola. Förvaltningen ser ett behov av att fyra avdelningar kommer att behövas i Hok. Vårt förslag är att kommunen planerar för två avdelningar i Hok och två avdelningar i Svenarum i befintliga lokaler.

Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är att byggnaden i Svenarum skulle kunna fylla fler funktioner än som bara en förskola. Vilken är vår framtida trygghetspunkt i Svenarum? Myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreslår att en storsatsning ska göras på kommunala trygghetspunkter. Byggnaden i Svenarum skulle kunna fungera som en trygghetspunkt för bygden vid händelse av kris eller krig.

Slutligen skriver kommunen själva i sina övergripande mål för mandatperioden att Vaggeryds kommun ska vara en plats med hållbar samhällsutveckling och tillväxt i hela kommunen och en plats som är attraktiv, trygg och tillgänglig. Förvaltningens förslag om nedläggning av Svenarums förskola anser vi går helt emot detta mål.

Svenarum, 2024-10-07
Oscar Nordquist, Elsa Nordquist, Lovisa Bengtsson, Elin Frisk, Samuel Haraldsson med flera från bygden i Svenarum.

 

Taggar

Dela


1 reaktion på 133 protesterar mot nedläggning av förskolan

Tar för givet att den bästa förskolan får vara kvar! Redan färdigt koncept med bästa naturen och tillgångar för barnen! Tar givet att politikerna vaknar upp och lyssnar på föräldrarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *