Nyheter

15-åringar slog sönder förskolegård

Nyheter Strax innan klockan 2 inatt larmades polisen till förskolan Växthuset i Vaggeryd. Texten uppdaterad

Inringaren hade hört glaskross och ringde polisen. 

– När vi anländer till platsen anträffas två killar i 15-årsåldern som misstänkts ha slagit sönder rutor på förskolan. Vi skriver en anmälan om skadegörelse och killarna skjutsades hem till vårdnadshavarna som också informerats om vad som hänt, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver strax innan klockan 08 på tisdagsmorgonen.

Uppdatering 09.03:
När personal och barn kom till förskolan Växthuset i dag på morgonen möttes de av en bedrövlig syn.

– De har tagit sönder pallkragar i våra odlingar, rivit sönder en båge där det klättrade växter, de har slagit sönder glasen på lampor på gården, eldat i vår papperskorg, glasflaskor är sönderslagna så det låg glas överallt. Ett förråd är också uppbrutet. Några fönsterrutor är dock inte sönderslagna. Tekniska, vaktmästare och fastighetsskötare har varit här hela morgonen med sopmaskin och tagit bort glas så att vi ska säkra så att barnen ska kunna gå ut på gården i dag utan att göra sig illa. Securitas och polisen har också varit här, berättar rektor Ulrica Svanström.

– Blomlådorna som vi tillsammans har odlat i är sönderrivna, barnens teckningar är nedrivna, vimplar som vi satt upp är förstörda. Jag blir både arg och ledsen. All den energi som barn, pedagoger och föräldrar har lagt ner för att vi ska få en härlig och lärorik utevistelse, säger Ulrica.

– Många av de här grejerna som är sönder är sådant som personalen tillsammans med vårdnadshavare har gjort själva. Vi har köpt in grejer med barnens pengar som nu är trasiga, vi har målat och lagt ner tid, säger Viveca Åberg, förskollärare på Växthuset.

Texten uppdaterad kl 10.30:
Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson:
– Vi skriver en anmälan om skadegörelse absolut, kommunen blir målsägande. Eftersom det här var killar i knappt 15-årsåldern blir ingen gripen då de inte är straffmyndiga. Pojkarna blev hemskjutsade till föräldrarna, en anmälan skrivs och socialtjänsten får kliva in och kollar hur det står till. 

 

  [1/6]

  [2/6]

  [3/6]

  [4/6]

  [5/6]

  [6/6]

Taggar

Dela


27 reaktioner på 15-åringar slog sönder förskolegård

Så ledsen och bedrövad man blir när sådant här händer. Jag undrar ofta hur dessa ungdomar mår? Man får aldrig höra hur deras tankar går – varför de gjort så här. Vad är det som gör att man måste utagera på det här sättet? Det hade varit bra om de hade fått städa efter sig, snickra ihop det som var sönder, träffa de som blivit drabbade och se hur ledsna de är, men så klart kunde man ju inte vänta på det av praktiska skäl. På något sätt borde de ändå få ta ansvar för sina handlingar.

Det är lätt att beskylla och beklaga i dessa sammanhang. Det är även lätt att betala ut och ta emot ett barnbidrag utan någon som helst motprestation. Ingen föräldrarutbildning erbjuds heller. Men skärmtid och egon skapar vi!
Utvecklingen är oroväckande men det större ansvaret är det ingen som tar, alla skyller på alla.
15-åringar behöver såklart också omsorg, sysselsättning och meningsfullhet. Erbjud dessa ungdomar arbete och hjälp mot en bättre framtid och ett sammanhang som gör att man sover gott på nätterna?
Prevention!

Om vi ska ansvarsbefria alla föräldrar från ansvar vem ska ta vid när individen beter sig illa? Skolan fostrar inte. Socialen kan heller inte fostra och åka polisbil är inte fostrande heller.

Gör vi ekvationen enkel och plockar bort föräldrarna får vi starta upp HVB-hem och SIS.hem i stor skala samt förstärka barn- och ungdomspsykiatrin.

Sätter man barn till världen hjälper man sina barn och är intensivt engagerad när det behövs. Ett tryggt barn med närvarande föräldrar torde vara en bra medicin. Alla kanske inte har förutsättningar eller finns andra värderingar som gör att man inte hjälper till. Förhoppningsvis får föräldrar stöd av myndigheter när det krävs.

Om föräldrar inte ska fostra eller ta ansvar så vet jag inte hur vi ska utveckla samhället framåt.

Ta hand om er alla, alla här vill något bra på olika sätt.

Tycker synd om 15-åringarna. Tänk att ha föräldrar som inte efterfrågar var du är kl 2 på natten, en vardagskväll, när du ska till skolan dagen efter. Vissa borde inte få ha barn

Nu var de tydligen bara 14 år tyvärr så något straff lär de inte få. Det är vi andra som får stå för hela kostnaden.

Då tycker jag att föräldrar ska stå för det. Då kanske de tar mer ansvar och bryr sig mer om sina barn. Barn ska inte vara ute mitt i natten.

De som försöker göra föräldrarna helt oskyldiga till detta bör nog tänka till en gång till. Annars måste barnen få ta hela ansvaret själva. Även det ekonomiska.

Lätt att skylla på föräldrar i dagens samhälle.
Ni som gör det måste nog ha problem själva.
Vad vet ni om problematiken i dessa ungdomars liv eller bakomliggande faktor?
Så länge det inte gäller sina egna barn är det lätt att häva ur sig saker men dagen det gäller era barn så tror ja andra ljud kommer ur era munnar. Man ska aldrig yttra sig i saker man inte vet nått om. Låt polis och socialtjänsten göra sitt jobb och se till erat egna så kanske samhället kan byggas upp till tryggt igen. Blir mörkrädd över att ni som sitter här och skriver ska vara föräldrar eller i framtiden ha egna barn.

I vanlig ordning tror jag svaret stavas utanförskap. Att ens komma på tanken att vara ute så sent en vardag tror jag inte är en engångsförteelse utan detta är ungdomar i familjer som behöver hjälp att förstå samhällets spelregler. Hjälp föräldrarna och barnen kommer rätta sig i ledet. Jag är rätt säker på att polisen och de sociala myndigheterna är ganska förvissade om vilka familjer det rör sig om. Men frågan är”känslig”, naturligtvis.

Ta mig rätt nu. Jag försvarar inte dessa barns handling. Detta är för jävligt, och jag blir fruktansvärt ledsen och besviken när det förstörs och vandaliseras.

Dock blir jag väldigt chockad över hur lätt det skylls på föräldrarna. Ja, det finns föräldrar som låter sina barn driva omkring och göra vad de vill. Men sedan finns det också föräldrar som gör allt för att få rim och reson på sina barn. Jag är en av dem som haft ett stökigt barn. I vårt fall handlade det om trauma, om sorg och annat, och hur mycket vi föräldrar försökte fanns det ingen hjälp att få. Hur mycket vi än ringde olika myndigheter, fanns ingen hjälp.

Så tänk på att när ni beskyller föräldrar, så kan ni omöjligt veta hur mycket föräldrarna försöker. Så snälla uttala er inte, om ni inte vet.

Vem vet… barnen kanske smet ut när föräldrarna sov?
Är nog ganska många av oss som gjorde det i tonåren.

Om det var många av oss som i den åldern som smet ut för att ställa till elände mitt i natten? Inte så många, skulle jag gissa.

Hemskt vad alla är duktiga här. Nu är de ju tagna av polisen. Ta reda på fakta innan ni ger er på föräldrarna.

Hur kan två 15-åringar vara ute klockan 2 en måndag?
Var finns föräldrarna?
Man blir ju förtvivlad när man läser.
Dagen innan en 15-åring med en kniv i skolan.

Ja du Anna, troligtvis så sover nog föräldrarna klockan två på natten. Alltid ska det skyllas på föräldrarna, blir irriterad

Vad är det för föräldrar kan man ju verkligen fråga sig. Hoppas att det står dem riktigt dyrt och om man fick tag i en av dem då hade det inte varit roligt.
Varför är 15-åringar ute klockan två på natten en måndag? Snacka om att föräldrarna till dessa odågor inte vet något om vad deras barn håller på med och dessa är ju förmodligen helt utan betyg i skolan.

Det måste väl upprättas en polisanmälan om skadegörelse? Ni får gärna förtydliga i ert reportage.

Bristande föräldraansvar. Hoppas att föräldrarna får betala varenda krona. Skitungarna kan få städa upp eländet till allmän beskådning.

Dessa odågor ska ha en rejäl omgång stryk punkt slut. Vad sysslar föräldrarna med har de ingen aning om vad deras avkommor sysslar med klockan två en måndagsnatt. Visst kunde vi hitta på rackartyg förr i tiden men inte var det tal om något liknande detta, inte ens i närheten.

Vad gör dessa 15-åringar ute kl 02 på natten en vardag, och hur tillåter vårdnadshavare det? Hoppas detta polisanmäls hamnar på socialens bord.
Skamligt att förstöra barnens vardagsmiljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *