Nyheter

153 hektar stor solcellspark kan byggas i Bondstorp

Nyheter European Energy planerar för stor solcellspark i Bondstorp. På måndag informeras det om projektet

Solcellsparken mäter 153 hektar vilket kan mätas med ungefär 300 fotbollsplaner.

Området som berörs är tre fastigheter norr om Bondstorp (Bet och Bäck) och är i dag övervägande del skogsmark som har använts för konventionellt skogsbruk.

Den installerade effekten i parken beräknas uppgå till 153 MWp och den årliga produktionen ungefär 154 GWh per år vilket motsvarar hushållsel för upp till 30 800 hushåll per år. 

European Energy planerar även för ett batterilager inom, eller i nära anslutning, till parken. 

Under måndagen är det information för allmänheten i Ekbacken, Bondstorp, där det finns möjlighet att ta del av information om projektet, ställa frågor och lämna synpunkter.

Solcellsparken kommer omfatta solpaneler på strukturer förankrade i marken, växelriktade, kopplingskiosker, kopplingsstationer, markförlagda el- och optofiberkablar, vägar och upplagsytor, förråd samt batterilager. Slutlig storlek på verksamheten kommer att bestämmas i samband med att nätägare gjort sin tekniska analys av möjlig kapacitet i överliggande nät. 

Det mörka området visar var solcellerna kommer placeras

Det var i augusti i år som det planerades ett avgränsningssamråd med Vaggeryds kommun och Länsstyrelsen. Samrådet fortsätter sedan med övriga berörda myndigheter, organisationer, enskilda berörda och allmänheten. Parallellt med samrådet pågår även inventeringar och målet är att lämna in en tillståndsansökan till Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen i Östergötlands län under nästa år. När verksamheten meddelats tillstånd och tillståndet vunnit laga kraft kan byggnationen påbörjas när anslutningsavtal med nätägare tecknats. Anläggningsfasen beräknas pågå i cirka 12 till 18 månader. 

Solcellsparker och batterilager utgör inte miljöfarliga verksamheter med tillståndsplikt enligt miljöbalken, samt enligt miljöprövningsförordningen. Bolaget anser att verksamheten kan antas medföra betydande miljöpåverkan därför ska ett avgränsningssamråd genomföras. 

Det finns även ett antal mindre enskilda skogsvägar i utredningsområdet samt en mindre byggnad, en förrådsbyggnad i nordöstra delen av Bet by som inte nyttjas för bostadsändamål. I närheten av utredningsområdet finns ett fåtal bostadshus vilka samtliga ligger minst 100 meter från områdesgränsen. 

De tre markägarna som är berörda har bedrivit skogsbruk under minst två decennier och majoriteten av all areal är föryngringsavverkad eller gallrad de senaste 20 åren. I dag består utredningsområdet av ovanligt stor andel ungskog, tall och gran med mindre inslag av lövdominerade bestånd. 

I kommunens nyantagna översiktsplan framgår det att Vaggeryds kommun ska bidra till att Jönköpings län ska bli ett plusenergilän senast 2045 och att kommunen är positiv till aktörer som vill producera förnyelsebar energi såsom vindkraft, vattenkraft och solenergi. I dagsläget finns inga gällande, eller kommande, detaljplaner inom det planerade utredningsområdet. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på 153 hektar stor solcellspark kan byggas i Bondstorp

Vilken är den ekonomisk konstruktionen? Varifrån kommer pengarna och hur skyddade är vi skattebetalare från risktagande? Hur skyddat är Sverige? Kinesiska pengar och kinesiskt inflytande exempelvis har ju varit aktuellt.
Bygger bolaget helt och hållet för egna pengar? Vad händer om bolaget går i konkurs eller när den anses vara utsliten?
Vilka är markägarna – är det något skogsbolag eller är det privatpersoner? Vilket betalningsansvar har dessa?
Vi hade ju ett vindkraftsprojekt där bolagskonstruktionen så långt jag begrep verkade vara ett bolag som stod för driften men saknade egna pengar. Det bolaget ägdes i sin tur av ett bolag som hade pengarna men ingen verksamhet. Tredje och fjärde ägarnivåerna låg utomlands. Jag kunde aldrig begripa det ekonomiska ansvaret, men ägarnas pengar verkade vara oåtkomliga. Där var mycket fagert snack och delvis sådant som stred mot erfarenheterna från andra liknande projekt.
Vilken erfarenhet kan vi dra från andra storvulna ”gröna” projekt? Har några vindkraftbolag gått i konkurs och hur har ekonomiproblemen lösts där?
Hur är det med Northvolt? Är de på konkursens brant? Hur är det med Riksgälden och de 51 miljarderna till Northvolt? https://www.affarsvarlden.se/kronika/riksgalden-eller-riskgalden-hamnar-northvolt-hos-elisabeth-svantesson
Min bild av dessa projekt är tyvärr munviga personer som tar stora risker med andras pengar. Jag vill se en rejäl genomlysning av projektörerna innan man pratar vidare om det här projektet, och framför allt får man inte ingå några avtal som det sedan inte går att ta sig ur.
Jämför med vindkraftsbolagens krav på oåterkalleliga avtal i tidigt skede av projekten. Här gäller det att inte ”vara naiv” och åka på en blåsning!

I Sverige behövs det ju mest el på vintern när solen bara lyser med sin frånvaro.

Under vintern är soltimmarna få och elproduktionen låg, men sedan stiger den under våren och är som högst under sommaren. Trots kraftiga ökningar de senaste åren produceras ändå väldigt lite el med hjälp av solceller i Sverige, mindre än en procent av elen.

Miljöpåverkan sker när solcellerna tillverkas, som säker sker i Kina. Till exempel behövs vissa metaller och mineraler som kan vara både sällsynta och svåra att utvinna utan att påverka miljön negativt. Ofta använder man den giftiga Pfas i produktion av solcellerna.

Markägare tänker att de tjänar pengar när ett bolag använder deras mark för solceller. Men de glömmer att de måste sanera marken efter solcellerna har tagit bort. Elbolaget har säkert skrivit en klausul i deras kontrakt för att komma undan av dessa kostnader. Om markägare måste betala saneringen själva går dem ofta i konkurs, så då är det skattebetalarna som står för kostnaderna (som även gäller för vindkraft)

Elföretaget lurar oss genom att säga/skriva att 30.800 hushåll kan njuta av elen som produceras. Först blir det utomlands hushåll som ska få denna el oftast. För den andra blir det inte 30.800 hushåll, men mycket mindre. Sådant stor antal står bra i broschyren så att man kan lura kommuner, länsstyrelsen, media, osv.

Infrastruktur blir stort.
Skog måsta huggas ner för att göra plats till solceller, medan för några veckor sen, man pratade på tv om att vi behöver skog för att rädda klimatet.

European Energy är ett danskt företag, så det verkar vara bättre om de placera deras solceller I Dannark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *