156 viltolyckor i kommunen 2022
Nyheter Uppemot 15 bilister per dag kommer att råka ut för olyckor med rådjur, älg, vildsvin och annan vilt i Jönköpings län de närmaste månaderna. Flest olyckor inträffade förra året i Jönköpings kommun. Det visar unik kommunstatistik som försäkringsbolaget If tagit fram.
Oktober och november är de månader då det sker överlägset flest olyckor med rådjur, älg, vildsvin och andra viltslag i Sverige. Bara i Jönköpings län kan vi räkna med närmare 800 incidenter, motsvarande närmare 15 per dag.
– Risken är störst i gryning och skymning. Det är då som de flesta djuren letar föda och förflyttar sig över större områden. Det är därför viktigt att hålla extra uppsikt längs vägkanterna och anpassa hastigheten, säger Johan Granholm, motorexpert på If. Bland kommunerna i länet rapporterades under hela år 2022 flest olyckor i Jönköpings kommun (623 stycken). Beaktar man storleken på kommunens bilpark var Aneby den mest utsatta kommunen.
I Jönköpings län är det framför allt rådjur som ligger bakom olyckorna. Tre fjärdedelar av viltolyckorna sker i kollision med just rådjur.
– Är du på väg att krocka med rådjur ska du bara bromsa i första hand och försöka undvika att styra undan. Risken för personskador är mycket större om du gör en okontrollerad undanmanöver och i värsta fall krockar med mötande trafik. När det gäller älg brukar vi rekommendera att försöka väja, men om du inte hinner så bör du sikta baktill på älgen vid en kollision, för att den delen är lättast och det är mindre risk för att älgen landar på bilen, säger Johan Granholm.
I sammanställningen antal olyckor med viltslag 2020-2022 (2015-2017) ses en 78 procent ökning i landet av viltolyckor med dovhjort.
Rådjur 7 248 (7 327) –1 procent, älg 1 187 (1 256) –5 procent, vildsvin 750 (658) +14 procent, dovhjort 199 (112) +78 procent.
Viltolyckor riskerar bli kostsamma om man saknar försäkring.
– De djurkollisioner som If ersatte under 2022 kostade i genomsnitt 32 500 kronor att reparera, så det är en betydande kostnad varje år säger Johan Granholm.
Så minskar du risken för viltolycka
- Anpassa farten och tänk på att djuren ofta rör sig i skymning och gryning och de kommer sällan ensamma.
- Var extra uppmärksam vid åkrar, sjöar, föryngringsytor och där viltstängslet upphör eller börjar.
- Ekskogar drar till sig vildsvin och ligger det stora granar nära vägen finns det risk att älgar är i närheten.
- Djuren drar sig dit maten finns och vildsvin gillar ekollon, älgar gillar granskott.
- En svart sopsäck på en plogpinne betyder varning för lösdrivande renar.
- Svenska Jägareförbundet har statens uppdrag att organisera eftersök på trafikskadat vilt. Det finns idag ungefär 5 000 eftersöksjägare i landet och mer än 10 000 eftersökshundar. Var nionde minut, året runt, dygnet runt, utför eftersöksjägare dessa uppdrag för att förkorta påkörda djurs lidande. Det blir cirka 65 000 uppdrag årligen för dessa jägare och deras hundar.
- – En krock med vilt innebär en risk i trafikmiljön. Om man ser en dekal om att eftersök pågår så gäller det att vara extra uppmärksam och sänka farten. Skylten betyder att en eftersöksjägare och dess hund arbetar i området, säger Johan Granholm.
- Om du kört på ett vildsvin i eller utanför den smittade zonen i Västmanlands län ska du som tidigare kontakta polisen. Polisen har fått olika instruktioner från myndigheterna beroende på var vildsvinet kördes på. Eftersom smittämnet finns i blod och andra vätskor från döda vildsvin finns smittan framför allt i och runt ett smittat vildsvinskadaver.
- Om du har kört på genomfartsvägar och inte på små skogsvägar är det ingen risk att du för med dig smittan på bilen. Fordon som används på vanliga vägar och inte i terrängen utgör ingen smittrisk utanför den smittade zonen.
Källa: Pressmeddelande från If försäkring