Nyheter

16-åring på brandplatsen hos Granstrands

Nyheter En som kommer ihåg den stora Granstrandsbranden för 50 år sedan är Stern Bladh som arbetade där brandförloppet startade.

Förödelsen vid branden för 50 år sedan. Foto: Olssons Foto

Stern med bilden för 50 år sedan.

Så här berättar Rolf Johansson i Boken om bränder av Evert Melin:

– Det var vid 14-tiden vid en limstation där man limmade polyester på stolsryggen som branden började. Limningen var klar och ingen limpistol var igång. Då hörde 16-årige Stern Bladh, som arbetade vid limstationen, hur det knäppte till och började brinna. Torsten Johansson försökte släcka branden men hettan var enorm och de fick hastigt lämna lokalen.

Nu 50 år sedan tänker Stern tillbaka på det inträffade:

– Visst hade man någon gång lätt känt stötar men inte den här gången, säger Stern.

Han hade börjat på granstrands som 15-åring, efter att ha gått ut åttan:

– Jag hade praktiserat på Granstrands och tyckte om jobbet. Egentligen hade jag bara tänkt att jobba en tid och gå yrkesskolan men så blev det inte. Jag stannade hos Granstrands i 19 år och fortsatte i nio år på Ikea i Jönköping, berättar Stern.

Sedan dess har han haft fler anda jobb, exempelvis på Ahlgrens Mekaniska, Erikshjälpen och Molunden som hade startats av Rolf Johansson med familj. Just nu kör han buss på deltid. Fast nu ska han ta pension, 67 år som han blir inom kort.

Utanför arbetsplatsen Granstrand för 50 år sedan. Det var här Stern Bladh jobbade.

– Det var en stor tragik när Sievert Andersson omkom. I vår familj kände vi honom lite extra då hans och mina föräldrar umgicks, säger Stern känslosamt.

Sterns arbetsplats denna dag var kanske inte den helt vanliga. Som ung p företag fick man hjälpa till lite överallt för att lära sig yrket.

– Conny Johansson limmade annars här men han hade uppkörning denna dag. I stället var det jag och Torsten Johansson som var där. Vi skulle börja med att försöka släcka, men Kidden sker att vi direkt skulle ut ur fabriken.

Kidden, alltså Rolf Johansson, förstod direkt att det inte skulle gå att släcka utan det handlade om att så snabbt som möjligt att sätta sig i säkerhet.

Merparten av de anställda fick jobba företaget i inhyrda lokaler hos Swedform men Stern var en av dem som kunde jobba kvar i den ordinarie fastigheten.

Först handlade det om sanering och sedan var det vissa delar av fabriken som klarat sig från branden, exempelvis källaren.

Det är många år sedan branden, givetvis tänker alla tillbaka på det som hände den 1 mars 1971 när en arbetskamrat omkom. Det gäller inte minst Stern Bladh

Vår tidigare artikel finns på denna länk.

Taggar

Dela


1 reaktion på 16-åring på brandplatsen hos Granstrands

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *