Nyheter

17 miljoner till akuta åtgärder

Nyheter Under tekniska nämndens sammanträde fanns ombudgetering på dagordningen. 13 miljoner som ej nyttjades förra året går nu in för att täcka den akuta underhållskontot hos kommunens fastighetsavdelning.

Nästan en miljon för att renovera kommunens nytillskott på Södra park i Vaggeryd

Kenth Williamsson (S), ordförande i tekniska nämnden, berättar:
– Vi har använt rätt mycket medel för investeringar. Vi har flyttat 13 miljoner kronor till vårt underhållskonto. Det har också varit uppe hos kommunstyrelsen där man ställt sig bakom detta. Anledningen till att vi har 13 miljoner kronor över på just kontot Hjortsjöskolan är att vi fick ett bättre anbudspris än vad vi hade budgeterat med. Inventering pågår av vårt fastighetsbestånd och har nu närmare 75 procent inventerat. Inventeringen gör att vi har koll på läget och kan undvika större bekymmer. Vi räknar med att kring sommaren har vi gått igenom hela beståndet och då vet vi också exakta underhållsbehovet.

Olof Sjöholm (C) vice ordförande i tekniska nämnden:
– Vi har en årlig peng som vi använder inom hela fastighetsbeståndet. Nu blir de här 13 miljoner kronor som vi ombudgeterar en god förstärkning då vi behöver täcka upp en del gamla synder i inventeringslistan. Det är inte för sent men det kan bli bekymmer om något år. Tack vare inventeringen får vi koll på dessa poster. 

På akutlistan där behovet av 17 895 000 kronor är finns bland annat: Fenix 1, Fågelforsskolan, Hjortsjöskolan, Fågelfors förskola, Gullbäcken, Hemkunskapssalarna på båda högstadier, Skillingaryds simhall både ventilation, snäckmotorer och sänkbart poolgolv samt fjärrvärmecentral, Skillingaryds sporthall, Vaggeryds sporthall, Fågelåsens gruppboende renovering, Sörgårdens äldreboende, Jupiter, Skillingehus med fjärrvärmecentralen, renovering av tak, Skillingaryds arena renovering av tak och Sörgårdsskolans mellanstadium. 

De största posterna i listan ses vara två miljoner till Fågelforsskolan läckage tak och källare på skolan, Fågelfors förskola 1,1 miljoner kronor, Fenix 1 takpappsbyten 784 000 kronor, Hemkunskapen Hjortsjöskolan 2,5 miljoner kronor och nyinköpta gruppbostaden på Södra park som har ett renoveringsbehov på 985 000 kronor. 

Inventeringen visar att ett årligt underhållsbehov för kommunala fastigheter: 

2022-2026: 22 miljoner kronor.
2027-2030: 21,4 miljoner kronor.
2031-2034: 15,5 miljoner kronor.
2035-2038: 17,4 miljoner kronor.
2039-2042: 23,9 miljoner kronor. 

Ombudgeteringen ska också behandlas av kommunfullmäktiges ledamöter. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på 17 miljoner till akuta åtgärder

Emil. Vi köpte gruppbostaden för att vi värnade en utsatt grupp som är i behov av trygghet och framförhållning. Som hyresgäst fanns det mer att önska när det gäller skötseln. Vi köpte den i det skick som den var i och vi visste att den skulle behöva renoveras. De ville höja hyran kraftigt vilket skulle påverkat oss ekonomiskt. Bättre med egen regi för ekonomi och rådighet när man hyr långsiktigt än hyra av börsbolag.

Nej. Det är ingen grop som grävs utan en grop som fylls igen. Det handlar om hållbarhet som är bra för oss alla. Mellanstadiet på Hjortsjöskolan, Östra skolan gick inte att använda längre på grund av bristande underhåll. Vårdcentralen och Fenix 2 var kraftigt skadade av samma orsak. Sedan vi tog över underhållet i egen regi har ingen ny fastighet fått rivas, eller inte kunnat användas långsiktigt. Det är hållbar politik.

Gropen vår kommunledning gräver med hjälp av sina så kallade fastighetsansvariga är skrämmande hade detta varit en vanlig person så hade du fått lida men här delas ansvarsfrihet ut som godis i kommunen. Fattar inte hur vi tillåter detta gång på gång. Det blir ju inte bättre eller blir det baracker till slut?

Nya gruppbostaden Södra Park. Renoveringsbehov 985 000 kronor.
Jag stod i fullmäktige och sa att jag röstar nej till ett köp innan jag fick se ett besiktningsprotokoll, detta för att få koll på framtida kostnader.
Hade denna post på nästan 1 miljon kronor i renoveringsbehov varit specade hade det varit lite lättare att få koll på pengarna. Så långt går tydligen inte att tänka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *