2017 blir ett krisår för grundvattnet
Nyheter Vi skriver mitten av januari och från kommunalt håll är man redan bekymrad över grundvattennivåerna som redan är låga trots att det inte finns någon växtlighet som kräver vatten.
2016 var ett ovanligt torrt år och höstregnen uteblev. Hittills har också snömängderna varit närmast obefintliga och inte gett något tillskott till grundvattnet. Även ytvattennivåerna är låga. Enligt kommunen har många enskilda brunnar sinat och tillgången på vatten har varit dålig på många ställen. De flesta brunnar som sinat har varit grävda brunnar.
Prognosen är att grundvattentillgången troligtvis kommer att vara fortsatt låg även 2017 eftersom det krävs stora nederbördsmängder över tid för att återställa grundvattennivåerna. Endast en månad under 2016 föll över 100 millimeter nederbörd och det var i augusti. 2016 blev med 743 millimeter det tredje nederbördsfattigaste året sedan tusenårsskiftet efter 2005 (713 millimeter) och 2013 (742 millimeter). Lägg därtill att tre av de senaste fyra åren varit torrår med långt under 900 millimeter i årsnederbörd.
Det gör situationen akut. Fastighetsägare har ett eget ansvar att lösa tillgången på vatten. Det räcker inte att fylla på brunnar.
För att säkerställa vattentillgången uppmanas fastighetsägare att låta borra en ny djupare brunn. En djupare brunn ger mer vatten. Men räkna med att brunnsborrarna kommer att få mycket att göra framöver.
En mängd åtgärder föreslås men även allmänheten uppmanas att inte slösas med vattnet. Som att stänga av vattenkranen under tandborstningen, undvika att bada i badkar, inte diska under rinnande vatten, att fylla disk- och tvättmaskiner innan de körs och att inte skölja porslinet i onödan, att ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen, att samla regnvatten i tunnor för att vattna både trädgården och växter inomhus, att inte fylla pooler, badtunnor eller spaanläggningar med vatten från ett kommunalt vattenverk, samfällighet eller egen brunn.