2024 summerades: Rejält miljonplus för kommunen
Nyheter När kommunfullmäktige sammanstrålande under måndagskvällen fanns årsredovisningen 2024 på bordet. Ett starkt resultat knöt ihop året där såld mark förklarar det stora överskottet.

Camilla och Camilla redovisade
Camilla Holm, ekonomichef, börjar redovisa:
– Totalt 58,6 miljoner i bokslutet för hela koncernen. Vi ser ett starkt resultat för Veab och man har kunnat hålla kostnader nere tack vare spillvattnet. SÅM 11 miljoner plus. När man har intäkter har man fått mer på förpackningsintäkt. Våra invånarna är duktiga på att sortera bättre. Utfallet för årets resultat är 43,4 miljoner, det är resultat för kommunen 2024. Det är 26,5 miljoner bättre än vad vi budgeterat. Vi kan förklara det här goda resultatet med att vi sålt exploateringsmark med 72 miljoner. Vi har extremt höga pensionskostnader, 97 miljoner, som är påverkade av inflationstakt. Vi har inte tagit några nya lån under förra året. 93 miljoner lägre i investeringar jämfört med budget.
– I nämnderna nämner jag de stora avvikelserna. Kommunstyrelsens minus består av friskvårdsbidrag där vi inte har någon egeninsats längre samt politikerarvodering. Tekniska har en liten avvikelse för strategiskt inköpta fastigheter. I barn- och utbildningsnämnden är det skolskjutsar som blivit dyrare samt även fler elever, än budgeterat, som går skola utanför kommunen, berättar ekonomichefen Camilla Holm.
Camilla Wallin Kupferberg, kommunens verksamhetsutvecklare fortsätter:
– Fullmäktiges mål kommer från vision om ”plats att göra skillnad”. Vi har en styrmodell kring ett program där vi har politiska mål inkluderat. Varför vi gör en redovisning är att verksamheten ska jobba åt rätt mål. 26 nya mätetal fanns inför 2024. Nämnder och bolag bidrar till stor grad till måluppfyllelsen. Ett mål är inte uppfyllt och det är inom skolan.
– Lite exempel på vad som hänt inom målen. Säker passage på Jönköpingsvägen är ett exempel, det pågår 17 detaljplaner i vår kommun, det har varit mycket ombyggnationer, kommunalt vatten- och avlopp, ny pumpstation i Vaggeryd och man jobbar mycket med beredskap som är en koppling till målet. Företagsklimatet är positivt. Grundskolans betyg, årskurs 9 och 6 ökar. Gymnasieresultat ligger mycket bra till i länsjämförelse. Arbetslösheten ökar dock något, det har byggts en ny lekplats i Hok. Underhållning och utökning av badplatserna, ny brygga vid Hjortsjön har anlagts. Munkaleden har invigts. Motorungdomsgård har utvecklats. Räddningstjänsten externa utbildningsverksamhet sker i större omfattning. Sommarkul arrangerades i samband med kyrkan, skolan, Arbetsmarknadsenheten och kommunens bibliotek.

Kenth Williamsson (S)
Varje parti hade sin talartid efter redovisningen presenterats. Först ut är Kenth Williamsson (S);
– Stort tack för allt arbete som lagts ned. Årets redovisning har påverkats av omvärlden och att landet är i en lågkonjunktur. Detta har gjort att kommunsektorn har diskuterats flitigt. Vår ekonomi är fortsatt god. Vi har en stark finansiell verksamhet. Vi ser att nämnderna inte har ett resultat i balans. Under våren har EU-valet genomförts, översiktsplanen vann laga kraft, det händer mycket på näringslivssidan. Det är ett stort intresse att etablera sig här och behovet är stort för detaljplaner. Vi fick pris för företagsklimat och brukarundersökningen inom socialförvaltningen var bra. Fler fick ta del av friskvårdsaktiviteter. Vi klarar målet gällande sjukskrivningar, dock ej frisknärvaro. När det gäller heltidsanställda ligger vi i topp i länet och högt i landet.
Jörgen Johansson (C);
– Vi-perspektivet gör det enklare i vår kommun. Vi har en god måluppfyllelse men det gäller att se över sjukfrånvaro och frisknärvaro. Ökat koldioxidutsläpp i vår fordonsflotta. Under 2024 har vi fått ett tillskott på drygt 100 medarbetare. 79,3 årsarbetare, rätt mycket men jag har ingen åsikt om det. Sedan 2022 så har vi 105 årsarbetare totalt. Ekonomi, gör man en spaning i närområdet har vi en god ekonomi. Det ser inte lika roligt ut i andra kommuner i GGVV. Nämnder går minus totalt 12,9 miljoner, pensioner och lite annat så blir det 38 miljoner minus. Tomförsäljning var 72 miljoner kronor. Gert Jonsson (M) skriver att det som ”räddar oss” är försäljning av mark. Är det god ekonomiska hushållning att ta med markförsäljning i budget. Våra bolag utvecklas positivt. Vill också nämna mindre nämnder, räddningstjänsten med krishantering och kultur- och fritidsnämnden som gör ett fantastiskt arbete med små medel.
Gert Jonsson (M);
– Jag ska också på några få minuter lämna några ord. Vi ser att inflationen vi har brottats med har nu krupit tillbaka lite, dock har det hamnat på en hög kostnadsnivå. Vi får mindre för våra pengar. Gapet minskat. Vi har som nämnts tidigare en ekonomisk obalans, det vet vi om. För kommunstyrelsens del var vi lite optimistiska när vi tog beslut om friskvårdsbidraget. Men hälsa är viktigt. Tredje största obalansen är arbetet med att ta fram detaljplaner. Det är många på gång och vi behöver ta fram dessa för samhällsbyggandet. Vi försöker att hitta rätt och redan i investeringen ha med detta. Det är inte enkelt och ska tas ur exploateringsbudgeten. Yggen är ett sådant exempel, kostnaderna har stigit och det kommer bli en obalans. Långsiktigt är det här ett bekymmer. It-drift är en begränsad finansiering samtidigt som vi måste ha säkerhet. Tittar vi i övrigt har vi rejäl medvind, ”räddat oss” var kanske fel ord. Men de var inte budgeterade. Det byggs mycket på landsbygden. Vi har en stor möjlighet vi är en kommun som ligger perfekt i alla möjliga sett att se på det. Ett av de starkaste korten är nyetablering av näringslivet. Etta i länet bästa kommun, etta i gröna näringar och vi har goda förutsättningar. Vi fortsätter investeringar. Veab står för den största satsningen med en ny värmepanna och ett samarbetet med Waggeryd Cell som fick miljöpris.
Thomas Axelsson (KD);
– Tack för året och bra redovisning. Camilla gånger två, ni har gjort ett bra arbete. När jag ser på kostnader så ser jag en avvikelse på 38 miljoner. Även att detta kan härledas till pensionskostnader men även nämnderna. Vi måste se till effektiviseringar. Jörgen sa att antalet anställda ökat, det har vi inte råd i samma takt med framöver. När det handlar om måluppfyllelse har vi inte pratat om miljö och vi har bara uppnått 37 procent av våra mål. När det gäller investeringar så har vi inte uppnått det vi budgeterat för, 50 procent måluppfyllelse bara. Det händer gång på gång, det tycker jag inte är okej. Investeringar för 2025 är frågan hur vårt fastighetsunderhåll fungerar med tanke på de reinvesteringar vi har. Låt oss i kommande budgetarbete fortsatta jobba med Vaggeryds kommun.
Magnus Thelin (L);
– Det var lätt att prata om det som var gott i kommunen. Det finns andra bitar också. Kommunstyrelsens ordförande ägnade fem sekunder åt socialnämndens underskott. Man ska inte ta så lätt på skattebetalarnas pengar. Engångsvinster gör att det ser ganska annorlunda ut. Beata pratade beundransvärt om det tidigare. Jag tycker också att personalförsörjningen är viktig framöver och jag tror att det jobbas för lite med det. Kanske någon gemensam åtgärd tillsammans med GGVV? Jag är ändå glad över att Vaggeryds kommun är platsen där hjulen rullar och kommunens medarbetare har jag ett högt förtroende för.
EMP, V och SD valde att avstå debatten kring årsredovisningen och Mats Oskarsson (M) lämnade ordet fritt.
Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Arbetsdirektivtet genomfördes och hela organisationen inom socialförvaltningen inkluderades. Nej, vi i socialnämnden höll inte budgeten men vi har hållt den i åtta år tidigare. Att vi inte gjorde det förra året är arbetsdirektivet anledningen. Våra medarbetarenkät visar en fortsatt positivt utveckling. Tänk att maxtalet är 5. Motivation 4,2. Styrning 4.2 och ledarskap ligger på 4.0. Brukarenkäten visar grönt på 13 av 17 områden. Det biståndsbedömda trygghetsboende på Furugården fylls på, nu är två avdelningar klara. Vi har en stabil och robust verksamhet. Vi arbetar vidare med att förstärka det som fungerar men också de förbättringar. Tack till våra medarbetare som på olika sätt arbetet med och för i våra verksamheter.
Ulf Abrahamsson (C);
– Jag får nog vända mig till dig Gert. Du satt i styret när vi diskuterar utfallet. Det är två år som varit fantastiska siffror längst ned. Vad jag saknar från majoriteten är att verkligen inse problematiken är vår kostnader och driftskostnader för våra nämnder. En stor del i att vi har de här överskotten är dåtida politiker som sådde och vi skördar. Inte en stavelse ser jag var man ska så nu. ”Står man i skuld är man inte fri”, när vi var majoritet Gert, så betalade vi lån för att kunna investera i mark för att ge kommande generation ett lugn. Med ett bra resultat måste man krama ur lite mer ur skattekronan. Det är driften. Vad har ni för framtidsplaner för att bli mer effektiva, hur ska man få ur mer på en skattekrona. Ni har nu skördat länge och guldkalven är borta. Ni har inte ont av det men nästnästa eller kanske redan nästa mandatperiod. Ni måste börja titta på det nu. Den frågan vill jag ha svar på.

Gert Jonsson (M)
Gert Jonsson (M):
– Jag kan ta en del av svaren direkt, Ulf. Så och skörda. Jag är lantbrukarson. Jag vet att det inte räcker. Det gäller också att kultivera och sköta det man sår. Näringslivsarbetet. Vi har skött det väl. Däremot har vi ett område som vi sått och snart skördar. Det gäller vårt fastighetsbestånd. Vi har sått, men inte kultiverat och skött och det får vi betala för nu.
Jan-Olof Svedberg (SD);
– Det som flera har sagt är när vi har intäkter av markförsäljning och så vidare så ska det inte räknas in i hur resultat ser ut på driften. Det är engångsintäkter. Någonting som jag tycker att vi ska investera i på riktigt är skolan. Vi har elever som hamnar utanför med en gång.
Nadira Kilim (S);
– Vi i kultur- och fritidsnämnden slutar på ett negativt resultat på 300 000 kronor. Vi har haft högre kostnader än budgeterat. Jag kan nämna sim- och sporthallsverksamheten och anledningen till detta är oplanerad service och underhåll för att kunna genomföra verksamheten. Underhållet har genererat att antal bad har ökat. Växande elpriser och högre driftskostnader hos vår idrottsplatser. Positivt med kommunens föreningar, motorungdomsgården där en a-traktor byggdes och utegym i Vaggeryd. Verksamheten har levererat mycket, väsentliga händelser är Hjortsjöbadets nya brygga, Linnesjöns badplatsparkering har asfalterats, Smålandsleden rustats upp med vindskydd vid Sandsjön. Nya idrottsbänkar har köpts in till idrottshallen i Hok och Skillingaryd. Utökad biblioteksverksamhet har genererat fler besök. Tack alla medarbetare och bifall till kommunstyrelsens förslag.
Annelie Borgström (S);
– Yrkar bifall. Är man nöjd, ni har hört mig flera gånger att nej man blir aldrig helt nöjd. Nu är vi i majoritet och då ställer oppositionen krav. Mycket vill man men allt får man inte igenom. Jag känner mig trygg med att vi har ett gemensamt program, S och M. Det finns saker och skruva på där också. Oppositionsrådet Johansson sa att vi hade blivit hundra fler medarbetare. Det har med arbetsdirektivet att göra och det är en skyddsregel. Jag är glad att vi har anställt så många.
Jörgen Johansson (C);
– Det var inget som var konstigt med fler anställda. Bara ett konstaterade. Men årsarbetare har ökat inom socialnämnden med 29 procent. Från 2023 till 2024 har ökat med 105 årsarbetare.
Annelie Borgström (S);
– Jag delar din uppfattning. Det är bra med lite bakgrund också och man läser inte hela årsredovisningen som medborgare.
Gert Jonsson (M);
– Nu är det 2024:års budget som är antagen som vi diskuterar. Undra om socialnämnden haft det bättre med oppositionens budget? På tekniska vad har hänt, jo vi har inte haft koll på fastigheter. Det går åt fler anställda. Tar man räddningstjänsten så har det ökat också, en del har vi fått bidrag för, vi behöver det för omvärlden. Vi har inte haft den bemanning på it-sidan som vi behövde. Städ har vi tagit över själva, det är givet att det ökar.
Kenth Williamsson (S);
– Det är precis som Jörgen säger att vi vill minska sjukfrånvaron och öka frisknärvaron. Men vi ligger bra till i länet och vi ligger på en bra nivå. Men jag håller med, vi vill mer. När det gäller tekniska så har det hänt en stor förändring.
Därefter följde en rad debattinlägg gällande framtida detaljplaner och skolan.
Mats Oskarsson (M) fann att det bara fanns ett förslag till beslut, bifall till kommunstyrelsens förslag och det klubbades igenom.
Det finns ju pengar, kassaflöden. Då borde man kunna avsätta pengar för att asfaltera färdigt cykelvägen Skillingaryd-Tofteryd. Grusdelen är så dålig att den knappt används. I stället fortsätter man risktagande att köra på bilvägen. Fixa detta innan badsäsongen. Tack…