Nyheter

21-åringen leder matjättens färskaste satsning: ”Småsvårt att sitta still”

Nyheter Trots sin ringa ålder har Skillingarydstjejen Clara Svanström redan mångårig erfarenhet av yrkeslivet. För en tid sedan blev hon dessutom chef för McDonalds nyöppnade restaurang på Torsvik.

Clara Svanström. Foto: Privat

Som 15-åring gjorde Clara Svanström praktik på McDonaldsrestaurangen på A6-området i Jönköping.
– Sista dagen på praktiken så frågade de om jag ville börja jobba extra, berättar hon.

Då hon ännu inte var 16 år fyllda fick hon inte stå i kassan utan jobbade i stället i matsalen. Under sista året på gymnasiet blev hon skiftledare.
– När jag hade jobbat heltid i ungefär ett år så blev jag assistent och fick börja lägga schema.

Funderade ett tag

När McDonalds beslöt att etablera en restaurang på Torsviksområdet mellan Jönköping och Vaggeryd så fick Clara Svanström frågan om hon ville bli restaurangchef. Hon funderade ett tag innan hon tackade ja.
– Jag tänkte lite, för då var det sju år sedan jag började på A6 och jag ville vara kvar. Men sen började jag tänka igenom det, att starta något nytt, att få anställa alla själv och få bygga sitt eget lag redan från början. Så tillslut bestämde jag mig för att köra.

Hur har det gått i början?
– Det har gått bra, men tiden har gått väldigt snabbt, säger hon och skrattar.
– Det gick väldigt snabbt från det att jag bestämt mig tills det att vi var 50 anställda på den här restaurangen. Så det var bara att börja rekrytera direkt.

Vad har varit de största utmaningarna?
– Det är väl att veta hur man ska prioritera. Jag hade restaurangansvar på A6 den sista tiden och då var det att man behövde anställa någon ibland. Men nu var det många på en gång som skulle nyanställas och då blir det ju funderingar på hur man ska lägga upp utbildningen för dem, hur mycket utbildning behöver de innan de kommer ut hit?

Driven och framåt

I sin arsenal av anställda får hon med sig fem skiftledare från A6-restaurangen, samt några som har tidigare erfarenhet från McDonalds.

Restaurangen på Torsvik öppnade för drygt två veckor sedan och intervjun med Clara Svanström görs dagen efter öppnandet.
– Det har varit över förväntan. Man har ju varit lite så om hur det kommer att gå och om folk kommer komma hit. Men det har varit en superbra öppning och det verkar som alla varit nöjda och glada, berättar Clara Svanström.

Det är inte alla 21-åringar som tagit sig så långt som du gjort. Vad tror du det beror på?
– Jag tror att det är för att jag alltid ställt upp och jobbat extra som skolungdom. Då pluggade jag på tåget istället på väg till jobbet. Jag är ganska driven och frågat om de behöver hjälp och så vidare. Jag har lite småsvårt för att sitta still hela tiden och vill att det ska hända något, säger hon och skrattar.

Vill klättra

Clara Svanström idrottade som yngre och det tror hon att hon har nytta av i sin roll som chef.
– Man måste kunna samarbeta med många olika typer av människor och jag tror jag fått med mig en del av det från innebandyn. Jag säger alltid när jag anställer folk att det är ett lagspel och man jobbar inte ensam och att det är viktigt att man kan samarbeta.

Vad har du för mål med arbetslivet, var befinner du dig om 10-15 år?
– Jag skulle nog säga att jag i framtiden jobbar kvar inom McDonalds, men vart i företaget jag är vet jag inte. Jag vill gärna ha klättrat vidare i företaget och om det då är inom restaurangerna eller på huvudkontoret, det vet jag inte riktigt. Så mina yrkesmässiga mål skulle jag säga är att ta mig så långt som möjligt i företaget.

Taggar

Dela


1 reaktion på 21-åringen leder matjättens färskaste satsning: ”Småsvårt att sitta still”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *