Nyheter

34 olika språk i förskola

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde fick politikerna information om flerspråkig förskola. I kommunen har 188 barn av 782 annat modersmål än svenska.

Arkivbild

I resultatrapporten för kommunens förskolor ses att det området som är lägst rankat är pedagogernas bedömning av arbetet kring flerspråkighet. Det har pågått insatser sedan något år tillbaka kring språkutvecklande arbetssätt. I informationen som gavs behövs ytterligare insatser för att barns flerspråkighet i förskolan ska främjas. Rapporten framhåller att det är av största vikt att all förskolepersonal får redskap för det fortsatta arbetet med barns språkande.

– Vi fick en redovisning från förskolan. Vi kanske inte pratar våra språk hemma, men vid den här informationen som gavs så visar det att det inte gör någonting om föräldrarna pratar annat språk hemma än vad man gör på förskolan. Som förälder behöver man inte vara orolig för barnens språk, om de inte hör svenska språket hela tiden. Vi jobbar med att stärka kompetensen och hur man gör det praktiskt på förskolorna, menar Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det långsiktiga målet förskolan har är att ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Flerspråkiga barn bygger ordförråd och lexikon på två eller flera språk och de är inte identiska. Vardagsorden i båda språken som man behöver i det vardagliga måste man ha dubbel uppsättning av och två ord för varje företeelse lärs in.

I informationen finns följande fakta om Skillingaryds förskolor: 74 procent av barnen i Fågelfors förskola har annat modersmål än svenska. Det är sammanlagt 23 olika språk, där svenska är inkluderat. 78 procent av barnen vid Gullbäckens förskola har annat språk än svenska som modersmål och där finns sammanlagt 16 olika språk. Tallbacken har sju språk, svenska inkluderat, och hälften av barnen har annat språk än svenska som modersmål. Bullerbyns förskola har 13 olika språk och 21 av 95 barn har annat språk än svenska som modersmål.

Taggar

Dela


11 reaktioner på 34 olika språk i förskola

All kraft skall läggas på svenskundervisningen i förskolan så att invandrarbarnen får de språkkunskaper som är helt nödvändiga för att de skall kunna integreras i samhället. Hemspråket får de tillgodogöra sig i hemmet. Måste vara jättejobbigt för barnen att mötas av föräldrar när de kommer hem som inte kan svenska. Därför skall det vara obligatoriskt för föräldrarna att infinna sig för undervisning ett visst antal timmar i veckan samtidigt som man kanske arbetar halvtid. Detta skall vara knutet till de bidrag som man erhåller. Vi måste börja ställa krav vilket inte är våra politikers signum.

Jenny du säger enbart lär ut svenska?
Långsiktiga målet förskolan har är att ge varje barn förutsättningar att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Vad menar du med detta som jag kopierade i din text då. Tacksam för svar.

Måste upplysa en del här att under tiden jag och min fru bodde i Spanien så fick våra barn undervisning i svenska, eftersom båda föddes i Spanien så erbjöd skolan det som i Sverige heter modersmål. Två gånger i veckan hade våra barn tillsammans med cirka 16 andra barn svenska lektioner.

Är det meningen att våra svenska barn ska bli mångspråkiga och koncentrera sig på annat. De ligger ju redan efter i kommunen i skolan. Nä svenska är vårt modersmål och ska så vara vill man ha fler språk så självklart men låt inte detta drabba alla.

Svenska kommer snart att vara ett minoritetsspråk. Självklart skall svenska vara det enda språk som gäller på förskolan. Det är föräldrarnas uppgift att lära sitt barn hemspråket om man vill ha det kvar. Tror inte att det finns ett land i världen som skulle anordna undervisning i svenska om en svensk familj flyttar utomlands. Vilka oerhörda kostnader för denna undervisning som skattebetalare ska stå för.

Det enda språk som ska undervisas är svenska. För det är ju det språket som talas i Sverige. Vill man lära sig ett annat språk så får man välja det vid en högre ålder. Precis som man väljer språk i högstadiet.

Där tycker jag att Jenny har fel. Svenska är det som gäller i förskolan och i skolorna. Vill de prata sitt modersmål, så ska de göra det hemma. Del är väl inte meningen att svenska ska gå i andra hand. Nu går det väl för långt.

Som Jenny skriver så är det superviktigt för barns utveckling att ha bra tillgång till utbildning både på svenska och sitt modersmål. Så detta är helt klart något som bör prioriteras.

Lämna ett svar