Nyheter

36 lägenheter och nytt gym i centrala Vaggeryd

Nyheter PHL Fastigheter fick under gårdagen klartecken till bygglov för påbyggnad, och ombyggnad, av befintlig byggnad i centrala Vaggeryd

Tidigare Coop som lämnade centrum 2017

Just nu är det inget ovanför Coops tidigare lokal i Vaggeryd men snart påbyggs fastigheten med 36 lägenheter och gym på nedre plan.

– Vi ger bygglov till dessa 36 lägenheter och ombyggnation av befintlig butikslokal som ska bli gym, övernattningslägenhet, kök och lokal, säger Magnus Dauhn (S) vice ordförande i miljö- och byggnämnden. 

Detaljplanen som gäller inom området är bland andra en stadsplan som är fastställd för 106 år sedan för Vaggeryds Municipalsamhälle, samt en detaljplan som vann laga kraft 1998 för Vaggeryds stationsområde. Ett tillägg i kvarteret Kärnan, som nu ska påbyggas, vann laga kraft 2012. I och med att tillägget upphävdes bestämmelserna som reglerar byggrätten, både vad gäller höjd, våningsantal samt bebyggd areal. Tillägget innebar att antalet våningar som nu medges är fyra samt fem våningar och att vind får inredas. 

Vid granskning bedömer miljö- och byggförvaltningen att tillgängligheten är godtagbar även om gångavståndet till förråd från tillgänglig huvudentré överstiger 25 meter för några av förråden medans det understiger gångavståndet till vindsplanet för förråden. Yttranden från grannar föreligger med synpunkterna gällande att det utgör en stor olägenhet med insyn från balkonger, fönster och takterass, man motsätter sig placering närmare fastighetsgräns än 4,5 meter, risk för nedskräpning från balkonger och fönster, man undrar hur brandskyddet ska lösas och underhållet samt att utrymning inte får ske över grannfastighet. 

Miljö- och byggnämnden bedömer att, utifrån gällande detaljplan att byggnader inom kvarteret Kärnan ska uppföras med ett slutet byggnadssätt och i och med detta så får man tillåta viss insyn och att byggnaderna uppförs i tomtgräns samt att brandskyddet är ett tekniskt egenskapskrav som ska redovisas innan startbesked lämnas. 

Taggar

Dela


5 reaktioner på 36 lägenheter och nytt gym i centrala Vaggeryd

Hade det inte varit bättre att folktandvården och vårdcentralen hade fått nya lokaler där i stället?

Undrar hur man planerar med parkeringsplatser för dessa 36 lägenheter och framtida gymbesökare.
Är det inte brukligt att tillföra lika många p-platser som lägenheter när man bygger?

Det som skulle gjorts från första början är att bygga parkeringsgarage under befintliga byggnader. Men det kanske går att fixa detta ovanpå gamla Coop.

Det verkar som att miljö- och byggnadsnämnden håller på att slå knut på sig själv genom att justera lite i över 106-åriga stadsplaner när man försöker att tillfredsställa byggherrar före kommuninvånare.
(S) synpunkter senaste tiden om att kommunen måste förnya detaljplaner totalt verkar visst vara totalt glömt.
När det gäller centrumkärnornas framtida utformning borde ur demokratiskt utgångspunkt stor del av medborgarna engageras och bäst görs det genom att utforma nya detaljplaner.
Det håller inte om att bara göra lite justeringar i en 106-årig stadsplan för ett kvarter utan det handlar om att skapa helt nya detaljplaner för alla centrala kvarter. Så skapas hållbara samhällsstrukturer för såväl barn som vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *