Nyheter

5 000 väntas till Gärahovs sommarmöte

Nyheter Sista lördagen i augusti hålls traditionsenligt sommarmöte i länet och Östbo häradsgille och Hushållningssällskapet valde familjen Willman på Gärahov i år.

Samling i fina salen och runt fikabordet på Gärahovs Gård

Hushållningssällskapet i Jönköping har i över 50 år arrangerat Landsbygdens sommarmöte. Fokus har sedan starten varit på de gröna näringarna och att skapa en mötesplats för landsbygden, konsumenter och producenter. Varje år arrangeras sommarmötet på en ny gård någonstans i länet som utses av våra häradsgillen. Tillsammans med gården och lokala föreningar skapas Landsbygdens sommarmöte vilket gör att varje sommarmöte blir unikt. Besöksantalet brukar vara runt 5 000 personer där cirka 140 utställare med anknytning till landsbygd och lantbruk medverkar. 

Vi tog oss till Gärahovs gård under tisdagseftermiddagen där det första planeringsmötet genomfördes. Runt fikabordet fanns Axel och Martina Willman, lantbrukare på gården och värd för årets sommarmöte, Johan Thorsell, näringslivschef, Jennie Svensson, besöksnäring och turism Vaggeryds kommun, Per Carlsson, Östbo häradsgille och Vaggeryds Farmartjänst, Olof Sjöholm, ordförande i Östbo häradsgille, Stefan Storck från LRF och just i dag representant från Vsok som ska ta hand om parkering samt Birgitta Andersson, Mårten Borell och Lovisa Filipsson från Hushållningssällskapet.

Johan Thorsell, näringslivschef, flikar in vid presentationen:
– Vi är en blandad kommun där den gröna näringen är stark och finns representerad i kommunens näringslivsråd. Vi tycker att de gröna frågorna är viktiga för oss i kommunen.

Birgitta Andersson och Mårten Borell från Hushållningssällskapet informerade

Birgitta Andersson från Hushållningssällskapet har jobbat med sommarmötet sedan 1991 och ger en grundlig information för dagens besökare på gården: 

– Hushållningssällskapet i Jönköping är arrangör. Startåret var 1971 och det var ett sommarmöte innan dess också, men 1971 blev det mer riktat mot konsument. Tidigare var det möte på gårdar med de invigda lantbrukare, nu är det en öppen dag för alla. Vi har några år på nacken, drygt 50 år. Vårt län är uppdelade i nio gillen (område). När det här startade 1814 fanns inte kommunerna utan då var det häradsgillen som var indelningen. De här sommarmötena vandrar runt i de här nio gillen. Nu är det Östbo häradsgilles tur att arrangera. Representater från styrelsen Olof Sjöholm fick till uppgift att välja ut en gård i sitt gille. Nu är vi hos Axel och Martina på Gärahov. Vi tar del av det som ”hemma hos”, spännande att se och ha fokus på familjen Willman. Vi har framförhållning, vi diskuterar redan 2026 och nästa år är vi i Huskvarna. Sommarmötet är en mässa och en mötesplats. 

– I dag är det första mötet. Väldigt roligt att kommunen är representerade här hos Willmans. Sommarmötet besöks av 5 000. Det kommer väldigt många utställare inom gröna näringarna. Lokalt också, vilka finns det? Vi behöver lokalt nätverk, vilka ska vi bjuda in? Vi vill också i dag gå igenom programpunkter. Vi har alltid sommarmöte sista helgen i augusti och vi ser också att Waggerydsdagen arrangeras samma dag. Vi tänker att det är bra för att vi ska samarbeta.

– Förra året i Hylletofta hade 140 utställare, allting från små montrar till tält till de som har med maskiner. Det ska vara bredd på utställarna. Matprodukter, must, bröd. Man åker inte hit för att köpa i första hand utan för att nätverka. Det är inte marknad på det sättet. Vi är nöjda med ordet sommarmöte. Vi är en mötesplats för gröna näringar. Vi vill att vi bjuder in utställare som berör oss alla. 

Olof Sjöholm, ordförande i Östbo häradsgille samt Per Karlsson

Sällskapet gick igenom programpunkterna som innehöll bland annat invigning, maskinvisning, veterantraktorplöjning, koutställning, köttdjur, hästaktiviteter, vallhundsuppvisning, får, alpackor och utställare i alla former… 

Axel Willman:
– Här finns yta som man kan demonstrera på. Att så blir lite tidigt, men förberedande inför detta går fint. DM i plöjning kan vi planera att ha centralt på gården. 

Birgitta Andersson:
– Vi har bokat upp känd konfrencier och det är tradition att landshövdingen inviger sommarmötet. 

Sällskapet diskuterade sammankopplingen med Waggerydsdagen och hur man löser logistiken bäst då det kommer att påverka kommunala gator och vägar. 

Olof Sjöholm berättar om hur man kom fram till Gärahov som gårdsvärd för landsbygdens sommarmöte i augusti: 

– Vi började grundligt med åtta gårdar när vi träffades på Bratteborg för mer än ett år sedan. Vi presenterade upplägget med Birgitta och sedan hade vi ett antal gårdar där vi utredde logistiken och markfrågan, kommer vi in och kommer vi ut? Till slut stod vi och valde mellan två gårdar som var intresserade av att vara värd. Gärahov var bra och markförhållanden spelade en viss roll också. Därför blev vårt val familjen Willman. 

Vad är Östbo häradsgille, frågar vi ordförande Sjöholm.
– Östbo häradsgille omfattar Byarum, Åker och Hagshults församling i Vaggeryds kommun, större delen av Värnamo kommun förutom Nydala, Forsheda och Bredaryds församling samt Kävsjö församling i Gnosjö kommun. Gränserna följer de gamla sockengränserna. Värnamo var förr vår tingsplats. Senaste gången vi arrangerade landsbygdens sommarmöte var 2014 och då på Vallerstad Gård utanför Värnamo. 

Martina Willman berättar vad som förväntas av familjen när man är gårdsvärd för sommarmötet:
– Vår roll är till största delen att tillhandahålla platsen och tillsammans med arbetsgruppen sätta en lokal prägel på årets sommarmöte. Det är viktigt att hitta ett lokalt nätverk i arbetsgruppen för varje plats sommarmötet anordnas på. Under dagen förväntas vi vara på plats för att representera gården och hjälpa Hushållningssällskapet för att dagen ska rulla på så smidigt som möjligt. 

Vet ni hur mycket plats det kommer att tas i anspråk?
– Eftersom vi tillsammans med arbetsgruppen beslutar vad som ska hända under dagen, har vi möjlighet att påverka hur mycket mark som ska tas i anspråk. Det finns önskan om maskindemonstrationer och då behövs såklart mer mark vara tillgänglig. Vi har i år möjlighet att nyttja gårdens möjligheter och vi räknar med ungefär 20 hektar, berättar Martina. 

Vad ser ni fram emot mest under sommarmötet?
– Att träffa alla människor i branschen är otroligt roligt samtidigt ser vi fram emot att visa vår gård och vilka möjligheter som finns på den plats vi arbetar. Det är också ett tillfälle för oss att visa vår bransch och vad vi arbetar med för vänner, familj och även de som bor omkring Vaggeryd. 

Är ni nöjda med planeringsmötet som var i veckan?
– Det är väldigt skönt att Hushållningssällskapet står bakom detta evenemang. Med deras erfarenhet känns det inte jobbigt och för varje möte ser vi hur arbetet går framåt, summerar Martina och välkomnar alla till gården sista lördagen i augusti. 

  [1/7]

  [2/7]

Axel och Martina Willman bjuder in till Landsbygdens sommarmöte på Gärahovs gård i augusti  [3/7]

Gärahov omnämns redan på 1200-talet då nunnorna i Byarums kloster ägde Gärahov  [4/7]

Johan Thorsell, kommunens näringslivschef "Vi tycker att de gröna frågorna är viktiga för oss i kommunen"  [5/7]

Det finns rätt markförhållanden menar Olof Sjöholm som är ordförande i Östbo häradsgille  [6/7]

Per Storck och Olof Sjöholm  [7/7]

Fotnot: I en skrivelse den 7 september 1813 uppmanade Karl XIII dåvarande landshövding i länet, friherre Erik J:son Boije, att så fort som möjligt verkställa lantbruksakademins plan i Jönköpings län. Så skedde genom att landshövdingen i enlighet med vad planen förutsatte till en början själv utsåg de första ledamöterna, 12 till antalet, i ett Hushållningssällskap för Jönköpings län. Dessa valde i sin tur, tillsammans med landshövdingen, ytterligare 135 personer till ledamöter varefter samtliga kallades in att infinna sig hos landshövdingen till ett konstituerande sammanträde den 15 januari 1814 då Jönköpings läns Hushållningssällskap bildades. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar