60 år sedan första TV-julen – del 1 av 3
Nyheter Kåre Boberg berättar om när Vaggeryd fick TV. Idag är det svårt att tänka sig ett julfirande utan Karl Bertil Jonsson och Kalle Anka. Annat var det 1958 – den allra första TV-julen i Vaggeryd.
Visserligen började staten sända TV år 1956. Men det var först julen 1958 som Vaggerydsborna i större antal kunde se på TV.
Tack vare stundande fotbolls-VM i Sverige 1958 skedde detta år en snabb utbyggnad av landets TV-nät. Under VM-året ökade antalet TV-licenser i landet från 75 000 till 250 000.
Men Vaggerydsborna, det vill säga de som inte hade tillgång till en särskild apparatur och det var endast ett fåtal, fick tråkigt nog ge sig till tåls ytterligare ett halvår. De kunde inte spana in TV-programmen förrän i månadsskiftet oktober-november då den nya höga Nässjö-masten med sin sändare togs i bruk. Först då blev det möjligt att ta emot signalerna med en vanlig antenn.
När julruschen drog i gång i Vaggeryd kring månadsskiftet november-december 1958 fanns det en fråga som ideligen bollades man och man emellan:
– Ska du köpa TV?
Att det var något oerhört spännande och nytt stod för dörren förstod vi. Men vi anade ändå inte fullt ut den förändring av svenskens livsstil och vanor som väntade runt hörnet när TV-apparaterna blev var mans egendom.
Visst var det så att TV-mottagarna kostade en hel del. Priset för en 17-tummare av de vanliga märkena Luxor, Dux, Philips, Graetz och Telefunken var cirka 1 000 kronor vilket omräknat till dagens penningvärde motsvarar en ordinär månadslön på 20 000 kronor. En TV-apparat med jalusidörrar tillverkad i ek eller mahogny kunde dock kosta dubbelt så mycket.
Men detta var goda tider i Sverige och väldigt många hade råd att kosta på sig denna fascinerande nyhet.
I köpingens båda TV-affärer, Roland Anderssons och Våge Gustavssons Radiotelefon och Bröderna Bengtssons Radio och TV var det bråda dagar när alla leveranser till kunderna skulle verkställas, antenner ställas in, licenser lösas och så vidare.
Kåre Boberg
Fortsättning i morgon