60-årsjubileum firades i Götafors skola
Nyheter På lördagen var det återträff och 60-årsjubileum i Götafors skola. 60 år efter skolstarten i klass 1 i augusti 1960 samlades tio elever.
Det blev glada återseenden och många minnen med ljudande av bokstäver, välskrivning med bläck, fotbollsplan och bandybana bakom skolhuset.
De 60-årsjubilerande var Annika Andersson (Brännström), Bengt Andersson, Thomas Andersson, Rolf Fredriksson, Gerd Gustavsson (Magnusson), Annegret Kottelin (Sedin), Bengt Nord, Anne-Marie Rosell (Andersson), Rose-Marie Svensson och Iréne Åkerblad Orraryd.
• Slitet – eller fina lokaler
Lite högtidligt gick eleverna in i skolhuset och tog plats i en av dagens skolsalar. För de flesta var det för första gången sen 1960-talet. Götafors skola anses idag sliten, men Iréne Åkerblad som i många år varit lågstadielärare i Norrköping tyckte spontant att lokalerna såg fina och välutrustade ut jämfört med hur hon ibland har fått arbeta.
• Oscar berättade
Oscar Smith-Oskarsson var inbjuden att berätta om boken om Götafors skola han gav ut vid 100-årsjubiléet 2010.
– Götafors skola som byggdes 1910 blev en samlande punkt och skolan har betytt mycket för sammanhållning och utveckling i Götafors, sa Oscar Smith-Oskarsson.
• Små skolor vänligare atmosfär
Han berörde också den aktuella diskussionen om att skolan kan komma att rivas för att ersättas med ny och större skolbyggnad, när Vaggeryd växer och det blir fler skolbarn. Flera beklagade om skolan skulle rivas, och tyckte att Vaggerydsbygden behöver bevara de få äldre och historiska byggnader som finns som igenkänningsmärken och något gemensamt över generationsgränserna. Flera av återvändarna tyckte också att det finns ett värde i små skolor, eftersom det ofta kan bli en vänligare atmosfär än i stora skolor med många elever.
• Legendariska lärare
I början av 1960-talet gick eleverna klass 1 och 2 tillsammans i samma klassrum med en lärare och årskurs 3 och 4 var en klass. Elsa Nilsson var lärare de första två åren och sen blev det Wåge Tolf. Båda var legendariska lärare i Götafors. Elsa Nilsson undervisade i över 40 år mellan 1922–1963 och hade ofta två generationer som elever, först föräldrarna och sen deras barn.
Rolf Fredriksson presenterade en sammanställning om Elsa Nilssons familj och lärarbana, och vid hennes grav på Skogskyrkogården i Jönköping fanns blommor som en hälsning från elevernas återträff. Elsa Nilssons son Nils ”Nille” Turesson var polis och han dök ibland upp i respektingivande uniform med polisbil eller polismotorcykel på skolgården, vilket förstås imponerade på eleverna.
• Idyllisk skoltid
På 1960-talet var mobbning inte ett begrepp. Det hette nog att vi retades, och också det ventilerades nu något. För även om det i efterhand i mycket framstår som en idyllisk skoltid så förekom det också dumheter om utseende, kläder och bakgrund.
• Företagsbesök
Efter kaffe i Götafors skola samlades eleverna på Bengt Nords företag Vaggeryds Svarv, där det blev rundgång på företaget bland avancerade maskiner och robotar. Ett exempel på att i dessa bygder är det ofta någon i varje årskull som är med och startar företag. Sen blev det mat i företagets lunchrum och samvaro med mer minnen, diskussioner och samtal om hur livet fortsatte efter skolan i Götafors.
Rolf Fredriksson