9 av 10 valde Fni
Nyheter Nästan 90 procent av kommunens hushåll valde Fni. Men hur är det med kärlet? Ska det inte placeras som tidigare? När kommer det nya kärlet?
4 020 hushåll valde att ansluta sig till FNI (fastighetsnära insamling) när Såm (samvekan, återvinning, miljö) sammanställt kommuninvånarnas val, vilket motsvarar 89,3 procent.
Av dessa hushåll har mellan 4–5 procent valt Fni med hemkompostering. Jonatan Rosenqvist, planerings- och utvecklingschef på SÅM berättar mer.
– När de övriga Ggvv-kommunerna fick det nya Fni-systemet så blev anslutningsgraden ungefär 85 procent. I och med att Vaggeryd gränsar till ett flertal kommuner där FNI redan har införts, så förväntade vi oss en något högre anslutningsgrad redan från start i Vaggeryd. Vi tror att det beror på att invånarna i Vaggeryds kommun varit mer medvetna om Fni-systemet och dess fördelar, i och med närheten till Jönköping där Fni funnits i några år.
Nya kärl och nya bilar är på plats, som började rulla i kommunen den 4 januari. De flesta fastigheterna har i dagsläget redan fått besök av den nya typen av sopbil.
– Kärlen, även om man har den äldre varianten ska nu stå tvärtom som tidigare. Kärlen ska alltså stå med handtaget ut mot vägen. Kärlen behöver stå så nu eftersom de nya sopbilarna har en annan tömningsteknik, där chauffören hämtar kärlen manuellt. Den nya kärluppställningen gäller således, oavsett vilket sopkärl man har.
När anländer de nya kärlen till min fastighet?
– De nya sopkärlen börjar att ställas ut i morgon, måndag, och utställningen beräknas pågå under cirka två månader. Utställningen sker med flakbil. Eftersom det är vinter, kan dock snö och halka medföra förseningar. Kärlen kommer att ställas ut successivt i kommunen utifrån en planering som bygger på sophämtningsturerna, men bytet sker inte exakt samma dag som sophämtningen. Det gamla kärlet kommer att tas med, även om det är sopor i det. Tänk på att det är viktigt att sopkärlet står synligt på fastigheten för att det ska kunna hämtas och att chauffören kommer att gå in på tomten om inte kärlet står utställt vid vägen, berättar Jonatan.
I det nya Fni-systemet töms kärl 1 och kärl 2 med samma typ av fyrfacksfordon, men det är inte samma sopbil som tömmer båda kärlen. Om man har tömning av båda kärlen under samma dag, kommer det alltså att vara två olika sopbilar som tömmer kärlen vid olika tidpunkter under dagen.
– När de nya Fni-kärlen levereras, så innehåller de några olika tillbehör. Det är viktigt att ta ut tillbehören ur sopkärlet så att de inte försvinner eller hamnar i sopbilen vid första tömningen. I det nya systemet så ska matavfall sorteras i papperspåsar som levereras med sopkärlen. Det går att beställa fler påsar när de börjar ta slut genom att flytta ett reglage som sitter på ena kärlet. Chauffören ser det vid tömning och lämnar en bunt nya påsar. Eftersom matavfallet levereras till en biogasanläggning där det blir biogas och gödsel, så får det inte finnas plast i matavfallet. Påsen blir fuktig av matavfallet, vilket är normalt, men det är viktigt att använda den speciella påshållaren som levereras med kärlen, eftersom den håller påsen ventilerad. Tänk på att fuktiga påsar vintertid kan frysa fast i sopkärlet. Ta gärna för vana att kontrollera så att materialet är löst i kärlet inför tömning, det gäller alla materialslag, berättar Jonatan Rosenqvist och tipsar att om det är kallt ute kan man låta papperspåsen frysa till innan den läggs i kärlet.
– Under vinterperioden är det inte ovanligt att besvärligt väglag medför förseningar. Om kärlet inte har tömts på hämtningsdagen, låt kärlet stå ute tills det har blivit tömt. Dröjer det mer än några dagar är man välkommen att kontakta oss för att ta reda på vad som hänt, hälsar Jonatan.
”Valde”.
Själv hade vi inget val då vi inte har plats för dessa två stora tunnor, då man gärna vill ha en gångyta till fastigheten. Gräsmattan är ju inte direkt alternativ.
Demokratiskt? Nej.
Bor i Jönköpings kommun. Har haft Fni sedan flera år. Detta är så skönt att ha detta. Jättesmidigt med sorteringen i tunnorna.
Att höra att kommunen måste åka fler turer. Hmm? Åker aldrig ni någonstans och slänger plast, metall, glas etcetera? Tänk alla turer som man slipper åka med då.
Ångrar inte detta på något sätt.
Trots att vi visste precis hur det kommer bli så kändes det tvingande
Betalat för det har vi gjort länge
”Valde”. Att kalla detta för att välja är verkligen en underskattning. Alternativen var att behålla nuvarande system innebärande en, långsökt motiverad, straffavgift baserad endast på misstro mot fastighetsägarna eller inlemmas i det nya systemet. Ett system innebärande att vi betalar miljöavgifter två gånger. Den enda progress hitintills i detta system har varit prishöjningar och då har vi inte ens påbörjat sophanteringen.
Och dyrt som bara det blev det Hela pensionshöjningen går åt till sophämtning.
Problemet idag är att vi vanliga människor får bara tacka och betala för tjänster. Vi har inga val, de ser till att vi ej har detta.
Vi ska ej få tänka själva. Två lastbilar per dag var har vi miljön i detta?
Miljösynpunkt tömma samma soptunna 2 gånger vad kostar inte det? Inte att undra på att det blir dyrare. Var fram kom det i broschyren att det blir dubbelt så mycket körning i kommunen bara för att tömma en soptunna. Detta måste granskas på högre nivå. Och jag var tvingad var ordet för att få ha en soptunna. Det var ej val – alternativen var enkelriktade åt fel håll.
Äntligen nya soptunnor. Vi är väl bland de sista i landet som inte har fått de nya tunnorna.
Valde? Pyttsan, skitsnack. Konstruktionen gjordes så att det i princip blev tvingande. Total överkörning av kommunens innevånare. Dessutom: Tidningar, plast, förpackningar och plåt är ju betalt av oss redan vid inköpet. Dessutom: Gröntipparna och återvinningscentralen är idag betalda via kommunalskatten. Nu ska de inkluderas i de omotiverat höjda avgifterna. Vad får vi för kompensation för detta? Kom fram nu alla partiföreträdare och tala om på vilka uppgifter ni röstade ja till detta.
Hela detta är skandalöst skött av kommunens bolag
Man måste alltid göra ett aktivt val och gjorde man inte det så blev man inplacerad i Fni. Dåligt av kommunen
Som Tintin skriver, det var ju inget val. Valde man inte något så fick man ju det. Så ska det ju inte gå till
Valde? Nej, tvingades är rätta ordet! Om man inte vill betala en illdyr avgift för det gamla kärlet. Fult gjort.