943 kilo skolmat slängdes
Nyheter Matsvinnsprojektet på förskolan har nu redovisats från Byarum, Tallbacka och Fritiden, där svinnet under 14 veckor kartlagts.
– Vi har delat upp matsvinnet, det som inte lämnat köket, maten som är framlagd med inte på tallriken och tallrikssvinnet som hamnar i papperskorgen. Totalt blev det 943 kilo på 14 veckor, säger Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden som nu jobbar för att svinnet ska minska.
Totalt under dessa 14 veckor på de tre nämnda förskolorna var kökssvinnet 203 kg (39 gram/portion), serveringssvinnet 491 kg (95 gram/portion) och tallrikssvinnet 249 kg (48 gram/portion). Totalt kostade den slängda maten 18 000 kronor. Om alla kök i barn- och utbildningsförvaltningen slänger samma motsvarande mängd blir det en kostnad på 260 000 kronor om året.
Det nya målet med att minska matsvinnet med 20% innebär en kostnadsbesparning på 52 000 kronor om året.
Klimatveckan förra året slängdes det mycket.
Jag tror dock det skiljer från förskola till förskola. Även vilken maträtt som serveras spelar roll. Det tar tid för barn att lära sig tycka om t.ex. en ny maträtt.
Ibland är svinnet lika med noll och det är tomt på faten.
Vore intressant o veta orsakerna bakom att det slängs?
Är det mer vissa dagar exempel?
Är det mer grönt än tillagat?
Hinner barnen äta?
Alltså jag tycker inte att man ska slänga mat, men när man gör en utvärdering måste det finnas många indikatorer.