Nyheter

Ack så fin – kan ändå vara invasiv

Nyheter Främmande arter som vi idag ser som harmlösa kan med ett varmare klimat bli invasiva i Sverige. – Bland de arter med klassning ”mycket hög risk” kan vi bland annat hitta vårstjärna, vintergröna, äkta kaprifol, snöbär och foderlosta, säger Linda Griffiths på länsstyrelsen.

Den söta lilla vintergrönan räknas numer som högrisk-invasiv, enligt Länsstyrelsen.

Invasiva främmande arter sprider sig ofta snabbt, konkurrerar ut andra arter och skadar därmed våra ekosystem. Därför är invasiva främmande arter ett av de största hoten mot biologisk mångfald, både i Sverige och globalt. Klimatförändringar och internationell handel gör att antalet invasiva främmande arter ökar. Det skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Under hösten 2024 hittades en ny invasiv främmande art i Sverige, lövplattmask, i Skåne. Den har därefter även upptäckts i ytterligare län, nu även i Jönköpings län. Plattmasken lever naturligt i Sydamerika och har oavsiktligt följt med via handel med växter. Den är redan spridd i flera länder i Europa, bland annat Frankrike, Belgien och Tyskland. Lövplattmasken blir cirka 5–8 centimeter lång och äter maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den är mest aktiv efter skymningen och lever ovan jord och kan hittas under träbitar, stenar och löv.

– Om lövplattmasken negativt påverkar till exempel förekomsten av daggmaskar kan det leda till försämrad jordkvalitet som i sin tur kan ge minskad växtkraft och skörd, säger Linda Griffiths som jobbar med invasiva främmande arter på länsstyrelsen i Jönköping.

Riskklassning av svenska främmande arter

SLU Artdatabanken, som är en del av Sveriges Lantbruksuniversitet, har riskklassificerat främmande arter i Sverige för att avgöra hur stor risk arterna kan utgöra för biologisk mångfald i kombination med ett antagande om ett förändrat framtida klimat. Arbetet bygger på en bedömning av arternas invasionspotential och deras ekologiska effekt, från ”Ingen känd risk” till ”Mycket hög risk”. Totalt har 5 589 arter bedömts, av dessa gick 1 968 vidare till en fördjupad bedömning och av dessa har 1 622 blivit riskklassificerade.

Plattmasken och parkslide med på EU:s lista

Den 20 juni fattade EU-kommissionen beslut om nya invasiva arter, skriver Naturvårdsverket. Bland annat kommer lövplattmasken (Obama nungara) och parkslide läggas till i listan över invasiva arter som samtliga EU-länder måste bekämpa. Att EU-kommissionen anser att plattmasken är ett så allvarligt hot att den måste hanteras av alla medlemsstater visar att Sverige agerade rätt när regeringen beslutade om nödåtgärder mot plattmasken så att det snabbt gick att reglera och påbörja hantering av arten.

Även parkslide hamnar nu på EU-listan, vilket innebär att även denna art måste hanteras av samtliga EU-länder. Parkslide är en art som ökar kraftfullt i Sverige och som ställer till problem både i naturen och för människan.

Pressmeddelande

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ack så fin – kan ändå vara invasiv

Något måste ju överleva sniglarna. Där kan vi snacka om invasiv art! Här i Halland har även de vanliga skogssniglarna tagit efter sina kompisar och käkar hej vilt på levande växter.

Trams. Invasiva hit och invasiva dit. Men att förgiftar åkermark med konstgödsel och besprutning det är inte farligt. Bara vi odlar näringsfattiga vegetabilier som är så miljösmart och hälsosamt. Att det förstör och dödar drivor av djur det är uppenbart helt ok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *