Adrenalinpåslag när brandmän får larm
Nyheter Räddsam F är beteckningen på ett unikt samarbete mellan länets räddningstjänster. Vi har följt med Skillingaryds räddningstjänst på årliga länsutbildningen vid Axamo i Jönköping. Del 1 av 5; Att vara brandman.
Tillsammans med en grupp från Aneby räddningstjänst övar Skillingaryds jourgrupp nummer 2 denna kyliga oktobermorgon. Axamoövningen är en övningsdag för alla Räddningstjänster i Räddsam F. De flesta jourgrupper i Räddsam F är med, men inte alla. När årets övningsomgång är klar har över 480 st brandmän och brandbefäl varit på plats vid flygfältet utanför Jönköping. Fem övningsinsatser ska göras under dagen och det handlar om allt från drunkningstillbud till soteld, brand och trafikolycka.
Runt kaffebordet sitter Tommy Fritz som jobbat som deltidsbrandman sedan 2002, Bosse Johansson har varit deltidsbrandman sedan 1987 och Johan Dalros startade sin brandmannakarriär för tre år sedan.
Gemensamt har de här killarna en fantastisk gemenskap. Inte en tyst stund och här gnabbas det och glirningarna duggar tätt mellan det här härliga gänget.
– Det bästa med att vara brandman är ett att det är ett varierat jobb, en mix av det mesta. Man gör nytta hos tacksamma människor, summerar Peter.
Bosse Johansson som har varit inom räddningstjänsten längst (bland dem i Skillingaryds styrkan här idag, Runo Sandahl i Skillingaryd har varit med längst, över 40 år) tycker att utbildningarna man får via jobbet har man nytta av privat samtidigt som man får ett kvitto på att man är frisk, då man ska genomgå rutinkontroll hos doktorn för att få behålla jobbet.
– Jag tycker det är personligt utvecklande, jag ångrar inte att jag blev brandman, menar Andreas Andersson som varit deltidsbrandman i fem år.
– Spännande när larmet går. Man vet inte vad som väntar, säger Peter Henriksson som varit deltidsbrandman i närmare tolv år och menar på att det är ett riktigt adrenalinpåslag som infinner sig när dosan piper i byxfickan.
Brandmannayrket förändras och idag stöttar räddningstjänsten även sjukvården och då handlar det framför allt larm om hjärtstopp.
– Vi ska använda de resurser vi har idag i samhället, menar Bo Johansson. Han är styrkeledare för grupp två, Skillingaryd som jobbar 16–17 veckor om året och i snitt 2,5 stycken larm kommer under deras jourvecka som är söndag till söndag. (Styrkeledarna byter söndag till söndag, brandmännen byter måndag klockan 06.00 till måndag klockan 06.00.)
– Flest larm kommer från trafikolyckor. Det blir så när vi har en stor europaväg genom vår kommun. Skjutfältet utgör också en risk samtidigt som vi har många industrier där det kan inträffa omfattande olyckor. Vi är en kommun där det händer mycket och nya områden kommer till, berättar Fredrik Björnberg, räddningschef i Vaggeryds kommun.
Vid Axamoövningen var Fredrik Björnberg där då han åker beredskap som Insatsledare och brandingenjör operativt. Axamoövningen är till för att brandmän, styrkeledare samt insatsledare och brandingenjörer ska få öva så realistiskt som möjligt.
Ensam är stark säger en del. Vår erfarenhet är den motsatta. Därför har 13 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län samt SOS Alarm gjort slag i saken och tillsammans bildat samarbetsorganet Räddsam F. Med gemensamma krafter hjälps vi åt i såväl den operativa räddningsinsatsen som i det förebyggande arbetet. Tack vare samarbetet finns ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt alltid redo att hjälpa till vid nödsituationer.