Nyheter

Äggbonnemang och lokalförsäljning från Tröjebo

Nyheter Det hela började med 30 hönor för två år sedan, snart har Per Wackt i Tröjebo 600 höns på sin gård.

Per Wackt på Tröjebo gård gör sig redo att mata hönorna  [1/9]

Hönorna bor i den egensnickrade boden  [2/9]

Sittpinnar och värpplats  [3/9]

Boden flyttas 1-2 gånger i veckan till färskt gräs  [4/9]

Idylliskt  [5/9]

Här finns 50 vita hönor medan resten är bruna  [6/9]

Nästan ett ägg om dagen per höna, det bli många ägg  [7/9]

Här ligger hönsen och värper  [8/9]

Sittpinnar lämpar sig bra när man är höna  [9/9]

I Tröjebo nära Bratteborg norr om Vaggeryd  finns ett annorlunda hönseri; här går hönorna ute under sommaren och äter gräs och mask. Hönorna bor i ett litet flyttbart hus som flyttas runt på åkern så att de får en stor tillgång på naturlig föda samtidigt som de river mossa, äter insekter och gödslar marken. På gården finns även några nötkreatur och får.

– Jag vill ha en blandning, jag tror att det är det bästa för naturen, säger Per. Specialiseringen och enkelriktningen av jordbruket tror inte jag är optimal utan man bör kombinera olika djur, då får man vinster. Det blir en symbioser mellan olika djur som man kan använda, tillexempel betar korna ner gräset först, sen tar hönorna över. Dessutom hjälper korna till att avskräcka hökar som är det största hotet mot hönorna. 

Just nu finns det runt 300 hönor på gården som anlände för en månad sedan, om en månad kommer ytterligare 300.
– Det är en stor efterfrågan på ägg, berättar Per. Det är många stamkunder som köper via äggbonnemang som innebär att privatpersoner köper en korg ägg regelbundet. 75 % av försäljningen sker via Reko-ringarna. Jag är ute varje vecka och säljer och jag har varit i Jönköping, Habo, Mullsjö, Vaggeryd och ibland även i Gislaved och Värnamo. Ringen i Värnamo var jag själv med och startade, det var den som fick mig att börja satsa på ägg.

Rek-roing innebär att producenter annonserar varor via Facebook och köpare får då anmäla intresse för hur mycket av en vara de vill köpa. Sedan möts producenter och köpare upp vid specifika tider – i Vaggeryd är det en gång i månaden, för att genomföra köpen.
– Reko-ring har fått ett fantastiskt uppsving, det är en rolig form att sälja sina varor på, man får möta kunden vilket är viktigt för mig och de får se vart deras ägg kommer ifrån, menar Per.

Hönorna som nu är hos Per kommer att stanna i ungefär 1,5 år. Sedan säljer han dem vidare till privatpersoner.
– Just nu lägger en höna i genomsnitt 0,95 ägg per dag och äggen kan jag sälja i tre veckor. 

Av foder äter hönorna 60 % egenodlat vete från gården och 40 % värpfoder av bland annat raps och åkerbönor samt kalk.

– Även om hönorna går ute och äter en hel del mat de fångat själva rör sig hönorna mycket mer. Sedan får man fantastiskt fina ägg eftersom de äter mycket gräs och mask. Kunderna ser en klar skillnad då äggulorna är mer gula än orangea. Nu får hönorna gå ute fram till vintern. När första snön kommer eller om det blir kallt får de flytta in och då flyttar jag dem inte. Framåt slutet på april släpper jag ut dem igen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *