Aj kan spik inglisj
Nyheter Efter fem dagar i London är det skönt att vara hemma och kunna prata svenska för fullt igen.
I England blir man varse att den där fyran i engelska på Finnvedsskolan i Värnamo och påbörjade universitetsstudier i detta språk inte var helt bortkastade.
Jag tillhör den generation som testat flera olika språk utan att kunna något tillräckligt bra. Engelska och tyska går väl an men franskan, spanskan, italienskan och ryskan har städats bort från hjärnkontoret.
Som rättrogen i svenska språket reagerar jag på alla engelska ord som vi inte behöver i Sverige. Däremot är det oerhört viktigt att kunna olika språk. Engelskan är självklart nummer ett för de flesta av oss.
Jag läser ingen litteratur på engelska men ögnar igenom artiklar av olika slag på olika utomnordiska språk och då främst på just engelska.
Det går även att göra sig hyfsat förstådd utomlands med skolengelskan även om nedsatt hörsel ställer till det.
Så ett gott råd för att göra sig förstådd och förstå utomlands: Plugga engelska och undvik bullriga miljöer för annars är risken en försämrad hörsel och därmed svårare att samspråka.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Mer kring språket
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.