Åker skola: F–3 eller F–5
Nyheter Tidigare har barn- och utbildningsnämnden beslutat att pausa höstens intagning till Åkers skola. Men ett inriktningsbeslut från kommunfullmäktige säger att landsbygdsskolorna ska vara F–3. Eller blir det som ett av förslagen, en F–5 skola?
Hur och vilka klasser som kommer att vara i Åkers skola framöver är fortfarande oklart, bara att intagningen är pausad. Föräldrarna i Åker och Klevshult ska nu träffa den kommunala nämnden.
– Vi inser så klart att situationen om att inte veta vad som händer oroar. Ska vi ta ett beslut gällande Åkers skola påverkar det Klevshults skola och tvärtom. Föräldrarna vill ha en F–5 skola i Åker för att behålla fritidshemmet. Vi känner att vi behöver titta mer på den här frågan. Det här påverkar Klevshults skola. Eller att man väljer att flytta barnen till Skillingaryd i stället och då är skolan död både i Klevshult och Åker. Föräldrarna väljer bort Åkers skola på grund av praktiska skäl och Klevshult skola kommer att påverkas av vårt kommande beslut. Vi kommer sammanställa allt igen och se hur demografin ser ut och vad vi har för alternativ, menar Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Vi i C jobbar inte bara för skolan i Åker även om det är den som det skrivs mycket om ( naturligt då den är hotad). Det pågår ett intensivt arbete kring tätorternas skolor. Skolor är viktigt var man än bor! Det finns ett litet underlag för skolan i Åker men med politisk vilja och driftiga föräldrar kommer den skolan att ha möjlighet att växa . Och om kommunens beslutshavare anser att det inte behövs skolor i Klevshult och Åker så ska det grunda sig på långsiktighet och noggranna underlag. Visar det att det inte är möjligt må det vara hänt men politik är också att vilja och att ha mod. Vi är inte en så fattig kommun att vi inte har råd att ha en skola på landsbygden även väster om E4.
En pausad skola är ingen lösning. Frågan om skolans vara eller inte kommer upp med jämna mellanrum. Det är valår fast det måste ju bli en permanent lösning och det blir väl nedläggning. Noteras: Problemen med att få bra personal och att barnen måste skjutsas in till Skillingaryd för lektioner i flera ämnen som inte kan genomföras i Skillingaryd.
Kanske hade varit relevant om det skötts och satsats något på skolan men nu har många föräldrar flyttat in sina barn till Skillingaryd. Varför ska ni dra fram och tillbaka med denna fråga? Släpp det! Ge oss skolskjuts från landsbygden så att vi slipper köra våra barn till skolan i Skillingaryd.
Bra men lite för sent. Det är allt velande fram och tillbaka under alla år som nu så gott som tagit död på Åkers skola. Gör inte samma sak med Klevshult nu.
Absolut nödvändigt att se över denna fråga som är av stor vikt för sydvästra delen av kommunen. Skolor på landsbygden är en viktig faktor för attraktiviteten i området. Att det just nu är många barn långt norrut i socknen och att fler då valt skolor i Skillingaryd av logistiska skäl bland annat är ett faktum men det finns också en rad politiska beslut som medfört negativa konsekvenser gällande elevunderlaget.
Politiken måste visa tydlighet och beslutsamhet vad gäller landsbygdsfrågor varav skolor är en viktig del!
Vad gäller skolorna i tätorterna så byggs de och satsas på och ett motsatsförhållande landsbygd och tätort behövs inte alls. Skolan är viktig var man än har valt att bo, leva och verka!
Carina Stridh Bjurhager (C)
Perfekt då ju ”engagerade pappor” då finns det ju plats till dessa överfulla skolar i både Klevshult och Åker
Är det verkligen det här politikerna ska lägga energi på? En landsbyggsskola med på tok för få elever…
Vi har i princip ingen permanent lösning för våra F-6-skolor i Vaggeryd. Den nya ”hyrskolan” vid Götafors är väl redan för liten, innan skolan ens har byggds nu när ytterligare ett bostadsområde planeras väster om Bondtorpsvägen.
Östra skolan är ju uppdelad på tre byggnader vilket gör att vi kan likna eleverna med flipperkulor springande mellan fritids och skola.
Mellanstadiet är ju som bekant mögelskadat vilket resulterat i tillfälliga lokaler.
Detta drabbar totalt ungefär 600 elever, ska våra politiker verkligen lägga energi på en skola med runt 5-10 elever? Är det verkligen rimligt?
Jag ser fram emot när nämnden ska träffa alla föräldrar till barn i Vaggeryds tätort.