Nyheter

Äldsta vägen har nu blivit fornminne

Nyheter Strax norr om Götaströms bruk finner man en hålväg. Denna äldsta kända vägen har intressant historia som slutade på 1200-talet

Vägen som slutade användas på 1200-talet  [1/6]

Sjön strax intill hålvägen är en så kallad dödisgrop. Sjön är gjord av en isklump för 10 000 år sedan. Finns även två dödisgropar i Götafors.  [2/6]

Här har ryttare och vandrare...  [3/6]

...använt vägen för att komma över Lagan  [4/6]

Strax öster om den här större hålvägen finns en mindre variant som också slutar vid vattenbrynet  [5/6]

Fågelforsdammen en solig dag i juli  [6/6]

Söder om lilla sjön, som är synlig mellan Vaggeryd och Skillingaryd, finns den gamla hålvägen bevarad. Att det var dåtidens trafik här är nästintill otroligt men när man ser hålvägen reser man tillbaka över 800 år i tiden.

Vi träffar Ola Hugosson vid hålvägen som berättar en fantastisk historia om vägen som nu även blivit fornminne. När man kommer fram till hålvägen ser man att naturen har gjort en rejäl skåra i marken.

– Först trodde jag att det var någon form av bäck som runnit härifrån, säger Ola och pekar mot golfbanan. Men det stämde inte riktigt då det var en rejäl sväng i skåran strax innan vattenbrynet.

– Vid vattenbrynet ser man att sanden har runnit ut i vattnet och här hade man en naturlig bro över. Vid sidan om den här stora skåran finns en mindre och det förklaras då man inte alltid red samma väg, utan kanske bredvid redan befintlig väg, fortsätter Ola.

Ola berättar vidare att tidsåldern för den här hålvägen är före 1200-talet fastslog Länsstyrelsen och Riksantikvariet för på 1200-talet och framåt hade man vagn efter sin häst och då skapade man andra och bredare vägar.

En hålväg är en fornlämning som består av en fåra i marken där en forntida väg har gått fram. Fåran har bildats av slitage från hovar, klövar och fötter med påföljande regnvattenserosioner. Liknande skåror kan bildas av vattenströmmar. Eftersom en vattenbildad skåra inte uppstår snett nedför en sluttning kan man med stor sannolikhet säga att hålvägen här är bildad med hjälp av ryttare och vandrare.

– När Fågelforsdammens vattenstånd var sänkt förra året kunde man se att bäcken inte var vare sig bred eller djup. Före medeltiden fanns egentligen inga vägar i våra trakter och framför allt inga broar över Lagan. Om nu en ryttare kom ridandes väster om Lagan tvingades ryttaren att vid Dulebäck vika österut till första möjliga övergång och den fann man här, vid hålvägen, menar Ola.

– Fantastisk historia den här hålvägen ger oss. Jag brukar säga E4.0, alltså föregångaren till Europavägen, avslutar Ola med ett leende.

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *