Nyheter

Alexander stoppade gevärsmannen: ”Lade ner honom”

Nyheter En man i 75-årsåldern greps av polisen tidigare idag efter att han gått runt med ett luftgevär i Bondstorp. Innan polisen kom till platsen hade han dock redan avväpnats av Bondstorpsbon Alexander Fröding.

Alexander Fröding stoppade gevärsmannen. Geväret på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Privat och Pixabay.

I tidigare artiklar här på Skillingaryd.nu under dagen har ni kunnat läsa om dramatiken i Bondstorp under torsdagsmorgonen när en man gick runt med ett gevär i samhället.
– Jag stod vid fönstret och kikade och såg att det kom en äldre man springandes med lite lustig stil med ett gevär på ryggen. I mina ögon såg det ut som ett jaktgevär, men det är inte lätt att se, berättade vittnet Linnea Flärdh för Skillingaryd.nu.

Beväpnad vid förskola

Mannen var synlig med vapnet alldeles i närheten av en förskola vilket fick personalen att sätta barnen i säkerhet.
– Personalen har agerat på ett föredömligt sätt och hanterat en plötslig och obehaglig situation precis enligt de rutiner vi har. Alla i vår verksamhet mår efter omständigheterna bra, berättar verksamhetschefen Anette Rang i ett pressutskick från kommunen.

Innan polisen kom till platsen kunde han avväpnas av 31-årige Alexander Fröding som såg mannen när han åkte förbi i sin bil.
– I det här läget så var det en person som befann sig på platsen och han bedömde då att han kunde ingripa mot den här mannen. Det tackar vi för, har polisens presstalesman Dennis Johansson Strömberg berättat för oss tidigare i dag.

Hjälten berättar

Hjälten i dramat väljer nu att berätta för oss om händelsen.
– Att röra sig på eller kring en skola med ett gevär är högst olämpligt oavsett uppsåt eller vapentyp. Jag gjorde en riskbedömning där jag ansåg att mitt agerande inte kunde trappa upp något och att jag hade goda chanser att avväpna och omhänderta, säger han till Skillingaryd.nu.

Alexander Fröding berättar att han inte skadades i händelsen och att mannen inte gjorde motstånd efter att han fått ner honom på marken.
– När jag kom nära valde han att höja geväret, likt att du ska slå någon med ett basebollträ. Då tog jag ett steg fram och la ner honom på marken. När det väl skett så var det inget motstånd.

Han säger att han aldrig blev rädd under dramat och att han redan i inledningen kunde bedöma att det var antingen ett luftgevär eller ett gevär av kaliber 22.

Många kallar dig för hjälte nu. Vad tycker du om det?
– Jag ser inte mig själv som någon hjälte , men det är klart att det kul att det jag gjorde uppskattas.

Taggar

Dela


Läs mer

Vapendramat i Bondstorp: Hjälten kan prisas av Efterlyst

1 reaktion på Alexander stoppade gevärsmannen: ”Lade ner honom”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *